Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

ontbijten
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Is ontbijten nou
wel of niet gezond?

redacteur

Esther Derks

W

Wat is nou écht gezond: wel ontbijten of niet ontbijten? VROUW vroeg een diëtist en een voedingswetenschapper om voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen. Want 'het is eigenlijk heel simpel...'

Marie-José Torenvliet-Schoop is diëtist en heeft sinds 2005 een voedingsadviesbureau in Schiedam. "Alleen als je al aan ontbijt dénkt komen er in je lichaam hormonen vrij die je voorbereiden op het eten."

Spijsvertering

"En als je daadwerkelijk gaat eten dan wordt de spijsvertering in gang gezet. Het ligt er wel aan wat je eet, maar al na 15 tot 30 minuten verschijnen de voedingsstoffen in je bloed en voel je je energieker." 

"Ik vind dat niet iedereen hoeft te ontbijten, dat is te kort door de bocht. Het ligt aan een aantal factoren. Belangrijk is om te kijken hoe vervolgens het eetpatroon gedurende de dag verloopt."

Koekjes en chips

"Ik zie vaak dat mensen die niet ontbijten dat 'gemis' op een later tijdstip, rond een uur of 17 uur of in de avonduren, alsnog compenseren. Jammer, want mensen kiezen rond die tijd al gauw voor koekjes en chips."

"Het is heel simpel: je moet eigenlijk gewoon naar je lichaam luisteren. Eet vooral niet als je opstaat en je hebt nog geen honger. Want feitelijk is je lichaam dan nog helemaal niet toe aan eten. Als je wel zou eten, vul je eigenlijk iets aan waar je lichaam niet om vraagt. En dan ben je bezig met stapelen van lichaamsvet."

Voorbeeldontbijtje

"Het ligt er ook aan wat je daarna gaat doen. Zit je de hele dag op kantoor of ga je met de kids naar buiten? En als je dan eenmaal trek hebt in ontbijt, zorg er dan voor dat het genoeg verzadigend is en dat je een lange tijd daarna niet hoeft te eten. Een voorbeeldontbijtje zou kunnen zijn: volkorenboterham met een gekookt eitje, wat fruit en een kop thee."

Geen bewijs

Liesbeth Smit is voedingswetenschapper: "Ontbijtgranenfabrikanten laten ons graag in de waan dat we moeten ontbijten omdat het gezonder zou zijn, maar bewijs hiervoor is er niet. Een slogan als Ontbijt als een koning is net als Melk, de witte motor bedacht door fabrikanten die hiermee geld verdienen."

"Helaas blijven deze hardnekkige fabels goed hangen. En wat is ontbijten dan? Is dat meteen nadat je wakker wordt iets eten? Of is ontbijten 'voor 12 uur iets eten'? En als het tijdstip zo ongelooflijk belangrijk is, waarom is er dan geen exacte tijd waarop je je eerste maaltijd van de dag nuttigt?"

Lege maag

"Als je kijkt naar overzichtsstudies is er geen bewijs dat ontbijten gezonder is. Het is logisch dat wanneer je trek hebt je je niet goed kan concentreren of minder prettig sport. Zorg er dus voor dat je niet urenlang rondloopt met een lege maag."

"Maar het maakt echt niet uit of je ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds eet. Als je de vorige avond uitgebreid hebt gegeten en je hebt pas rond een uur of 11 trek, prima. Het gaat er uiteindelijk om WAT je eet en niet wanneer."

"Heb je dan eenmaal trek, dan kan je bijvoorbeeld met havermout ontbijten maar je kan ook gewoon de restjes van gisteravond opwarmen als je daar zin in hebt. Als het maar gezond is.''

Praat mee

Ontbijten of niet, dat is de vraag. Wat doe jij? Eet jij direct na het wakker worden of wacht je tot je trek hebt? En waarom? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!