Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hormoonpreparaten tijdens de overgang?
Bekijk het per vrouw!

Redactie VROUW

F

Francine Oomen maakt een hoop tongen los met haar autobiografische boek Oomen stroomt over. Hiermee wil ze vrouwen die net zoals zij door de menopauze gaan, helpen door middel van grappige tekeningen en beschrijving van herkenbare situaties. Maar één onderdeel is nog wel het meest opvallend: Oomen is fel tegen het slikken van hormoonpreparaten.

Volgens de schrijfster van de populaire Hoe overleef ik-reeks worden de gevaren van de pillen niet genoeg benadrukt. Zo onderdrukken die volgens haar misschien de overgangsklachten, maar krijg je er een grote kans op borstkanker voor terug.

Verdomhoekje

Overgangsdeskundige Ilja van Leeuwen van Care for women zou het jammer vinden als door uitspraken van Oomen de hormonen voor vrouwen in de overgang in een verdomhoekje zouden komen.

"Ik ben het er niet mee eens dat het slikken van hormonen slecht zou zijn. Het ligt aan de kwaliteit van leven die je hebt tijdens de overgang. Als die kwaliteit minimaal is omdat je niet goed slaapt, je gek wordt van de opvliegers, weinig zelfwaardering hebt en hoofdpijn waardoor je niet naar je werk kunt, beland je in een negatieve spiraal."

Voor elke vrouw een passende oplossing

Juist dáár zitten volgens Ilja van Leeuwen risico’s aan. Zo kun je door langdurig slaapgebrek achter het stuur van de auto in slaap vallen. "Ik vind dat er per persoon gekeken moet worden." 

"Je kunt niet zeggen dat hormonen slecht zijn. Voor elke vrouw is er een passende oplossing en soms zijn dat hormonen, maar soms zijn het alleen vitaminepillen. En een andere keer is alleen al begrijpen wat er in je lichaam gaande is genoeg."

Inderdaad averechts

Door bewust te eten en te bewegen kun je invloed uitoefenen op het proces, maar niet iedereen is daarmee geholpen. "Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld behoefte aan een pas op de plaats. Soms kunnen hormonen daarbij helpen, maar dan niet per se meteen gedurende vijf jaar."

Toch zijn er ook gevallen waarbij hormonen inderdaad averechts werken. "Als je lever niet optimaal werkt dan kun je meer bijwerkingen hebben dan baat. Dan kan het soms helpen om voor een meer lichaamseigen hormoon te kiezen."

Zaligmakend

"Daarmee wil ik dus niet zeggen dat hormonen zaligmakend zijn. Ik ben niet voor en ook niet tegen. Maar hormoontherapie werkt over het algemeen wel effectiever dan fytotherapie (op basis van planten, red.)."

Over de risico’s verwijst Ilja van Leeuwen naar een langlopende studie: "In 2008 en 2009 is er een grootschalig onderzoek gedaan onder twee groepen vrouwen tussen de 50 en 75. Eén groep van 1000 vrouwen kreeg wel hormonen en de andere 1000 niet.

Borstkanker

In de groep waar geen hormonen werden geslikt, kregen 77 vrouwen borstkanker. In de groep waar wel hormonen werden geslikt, kregen 79 vrouwen borstkanker. Wel kwam er in die groep minder hart- en vaatziekte voor en minder botontkalking."

"Net als bij de pil verhoogt het risico op trombose, dus je moet goed kijken naar risicofactoren als roken, overgewicht en de familiaire belasting inzake trombose."

Volgens Ilja van Leeuwen is het dus belangrijk dat je het per persoon bekijkt. Voor de één werkt het ene middel, voor de ander zijn dat misschien wel hormoonpreparaten. "Elke vrouw met borstkanker is er natuurlijk één teveel, maar je moet eerst het hele verhaal kennen om een genuanceerd beeld te schetsen."

Tekst: Indra Jager & Daphne van Rossum

Jij op VROUW.nl

Zit jij in de overgang en heb je tips om die periode zo prettig mogelijk door te komen?

Deel ze hier!


En, wat vind jij? Laat je horen!