Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vaccinatie tegen onder andere mazelen
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Gewoon op vakantie
naar land met mazelenuitbraak?

journalist

Maaike Schaap

A

Ai, heb je net een vakantie geboekt naar Italië, België of Roemenië en dan is er in Europa een grote mazelenuitbraak. Wat nu? Zijn de mazelen een reden om de vakantie te cancelen of valt het allemaal wel mee? Wij zochten het voor je uit. 

De mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. Mazelen begint plotseling. Klachten kunnen zijn: koorts, niet lekker voelen, verkouden en hoesten, ontstoken ogen en kleine witte vlekjes in de mond. Na 3 tot 7 dagen komen vlekjes op de huid. Deze - ruwe - vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden zich daarna over het hele lichaam. Na een paar dagen worden de vlekjes en de koorts minder.*

Complicaties

Als je de mazelen hebt, is de kans op overlijden in Nederland kleiner dan 1 op 1000. Ter vergelijking: in ontwikkelingslanden sterven iedere dag meer dan 300 kinderen aan de ziekte. 

Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma: "Vroeger werden de mazelen als een ‘gewone’ kinderziekte gezien. We zijn toen begonnen met vaccineren vanwege de complicaties die kunnen ontstaan. In sommige gevallen kan de ziekte namelijk longontsteking of zelfs hersenontsteking veroorzaken. "Het is een fabeltje dat jonge kinderen en/of volwassenen met een verminderde afweer groter risico hebben op het krijgen van de mazelen. Iedereen is vatbaar voor mazelen, dus ook voor de complicaties ervan." 

BMR-inenting

Naast België, Italië en Roemenië, zijn ook in Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Zweden gevallen van de mazelen gemeld. Wat als je daar naartoe gaat op vakantie met je gezin? Hans van Vliet: "Als de kinderen gevaccineerd zijn, hoef je je nergens druk om te maken."

Normaal gesproken krijgen kinderen in Nederland vanaf 14 maanden de eerste BMR -inenting (bof, mazelen, rodehond) en als ze 9 jaar zijn de tweede**. "Ga je met niet-ingeënte kinderen op vakantie, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Kom je niet direct in aanraking met de lokale bevolking, dan is de kans op besmetting klein. Wellicht is de uitbraak ook niet in de regio waar je naartoe gaat op vakantie."

Is het toch nodig om maatregelen te nemen, dan kun je de prik eerder halen, laat Hans weten: "Vanaf 6 maanden zou je de prik moeten kunnen krijgen en is je kind sowieso beschermd. Voor baby’s geldt dat ze de eerste drie tot vier maanden nog beschermd zijn door de antistoffen van de moeder."

Besmettelijk

De ziekte is erg besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Het zit dan in de keel en neus van een besmet persoon. Als diegene hoest, niest en praat komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Als je deze druppeltjes inademt, raak je besmet.

"Als je twijfelt of je wel of niet op vakantie moet gaan, is het raadzaam advies in te winnen bij de plaatselijke Jeugdgezondheidzorg of het GGD-reizigersspreekuur. Informatie over mazelen(vaccinatie) is te vinden op de site van het RIVM, maar ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)," legt Hans uit.

Uitbraak Nederland

In 2013 en 2014 had Nederland nog te kampen met een mazelenuitbraak, maar dit jaar zijn er slechts zes gevallen van mazelen gemeld. In Nederland zijn we over het algemeen goed beschermd. De percentages onder zuigelingen ligt op 94,8%, het opkomstpercentage tijdens de tweede prik op 92%.

Hans: "Het liefst zien we allebei de percentages boven de 95%, alleen dan kunnen we de ziekte echt uitroeien, maar dit is al ontzettend hoog. We blijven bij het RIVM alert, maar verwachten hier geen uitbraak."

*Bron: RIVM.nl

**De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste vaccinatie niet goed aanslaat. Met de twee inentingen samen is uw kind langdurig beschermd tegen bof, mazelen en rodehond. Bron: RIVM.nl

Jij op VROUW.nl

Heb jij een verhaal over mazelen? En wil je dat kwijt?

Dan kan dat hier!