Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Is kokosolie gezond of niet?
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Waarom is cardioloog Janneke Wittekoek
geen fan van kokosolie?

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kokosolie: het mag al tijden niet ontbreken in je hippe keuken. Het kan, nee móet, in de pan om iets te bakken. En de meisjes van de site The Green Happiness vinden het niet alleen lekker op brood, maar ook geweldig in hun haar en op hun huid. En je zou er ook nog een schimmelinfectie tussen je tenen mee kunnen bestrijden. Maar is het wel echt zo gezond?

Cardioloog Janneke Wittekoek legt uit hoe het nu precies zit met de olie uit deze noot. “Het punt is: aan wie precies geef je een voedingsadvies? Als je geen hart- en cholesterolproblemen hebt, kun je het af en toe eten, mits met mate. Maar als er in mijn praktijk iemand voor me zit die hartproblemen heeft of dichtgeslibde bloedvaten, dan zou ik het niet aanraden, want dan wordt voedingsadvies ten aanzien van vet belangrijk.”

Volgens Janneke Wittekoek is er een duidelijke relatie tussen verzadigde vetten en het 'slechte' LDL-cholesterol. “Als je hartproblemen hebt, moet je dus zeker de inname van verzadigde vetten zoals kokosolie beperken. Bij mensen met beschadigde bloedvaten of mensen die aderverkalking hebben, wil je het LDL-cholesterolgehalte laag houden."

Mediterraan dieet

"Deels kan dat door voeding en beweging, soms is medicatie noodzakelijk. Qua voeding moet je dan gezonde keuzes maken. Kies dan eerder voor plantaardige vetten dan voor dierlijke vetten. Binnen plantaardige vetten heb je ook vetten met een hoog percentage verzadigd vet. Kokosolie is daar een voorbeeld van. Van die olie stijgt je LDL, dat is het 'slechte' cholesterol. Olijfolie is een goed alternatief; vanuit de cardiologie adviseren wij dan ook altijd een mediterraan dieet."

Kortom: kokosolie bevat 85% verzadigde vetten en verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterolgehalte en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Het advies is dus verzadigd vet zo veel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.