Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Is zeewier een superfood?
Of valt dat wel mee?

journalist

Marjolein de Jong

J

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: zeewier. Als er iets goed voor je is en helpt tegen allerlei kwaaltjes, dan is het wel dit groene goud uit de zee. Maar is dat echt zo?

Voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets legt uit hoe het precies zit met deze groente: “Zeewier past in het rijtje exotische producten, die wij sinds kort in Nederland eten. In Japan eet men het al heel lang. En dat is niet voor niets, want het bevat zeker nuttige voedingsstoffen en is rijk aan eiwitten.”

“Het is dus een goede vervanger als je geen of weinig vlees eet. Wel belangrijk is om te variëren in vleesvervangers, dus wissel af met peulvruchten en noten. Variatie in je complete voedingsinname is erg belangrijk.”

Verontreinigd zeewier

Zeewier is een goede bron van ijzer, vitamine B en eiwitten. De waardes verschillen alleen wel per soort; de gedroogde variant bevat bijvoorbeeld weinig vitamine C. Ook kan volgens Astrid het jodiumgehalte erg verschillen. “En voor jodium geldt dat een teveel nooit goed is.”

Het is daarom het beste om zeewier te kopen in een supermarkt. “Als je het ergens anders dan in een winkel koopt of zelf uit de zee haalt, kunnen er verontreinigingen zoals zware metalen of vogelpoep in zitten. Niet echt een fijn idee.”

Astrid Postma-Smeets

Misvattingen

Astrid adviseert om geen zeewier te eten vanwege de vitamine B12. “Deze vitamine zit normaal gesproken alleen in dierlijke producten, maar ook in zeewier. Echter, in een andere vorm, die wij als mensen niet kunnen opnemen. Veganisten kunnen B12 dus beter als supplement nemen.”

Een andere misvatting is dat je veel zeewier zou moeten eten om af te vallen. “Voldoende jodium binnenkrijgen is belangrijk als er sprake is van een niet goed werkende schildklier waardoor je weinig afvalt. Maar als je vermoedt dat je schildklier niet goed werkt, is het belangrijk naar je huisarts te gaan en niet zelf een zeewierdieet te volgen.”

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. 

Van de partners van VROUW