Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Hoe zit het nu echt met?

Onderzoek bewijst: met een gezonde levensstijl leef je
zomaar zeven jaar langer

Anouk van der Post

W

Wie niet rookt, een gezond gewicht heeft en matig drinkt, zou zo maar eens zeven jaar langer kunnen leven. Dit zijn bovendien gezonde jaren, dus zonder al te veel mankementen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zeven jaar, dat is nogal wat. Die wijn met lekkere kaasjes toch maar wat vaker laten staan dan?

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan en het Duitse Max Planck Institute for Demographic Research in Health Affairs. Ze gebruikten gegevens van 14.804 mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar, die sinds 1998 elke twee jaar zijn ondervraagd over hun gezondheid en levensstijl. 

En wat blijkt? Mensen die een gezond gewicht hebben en niet roken worden vier tot vijf jaar ouder. Als je daarbij ook nog eens minder dan veertien glazen alcohol per week drinkt, kan je levensverwachting zelfs opgekrikt worden met zeven jaar.

Risicofactoren

Kan een gezonde levensstijl er daadwerkelijk voor zorgen dat je zoveel jaren langer leeft? Voedingsdeskundige Mary Stottelaar van PuurGezond.nl denkt van wel: “Gezond leven is heel erg belangrijk. Dat kan heel veel invloed hebben op je levensverwachting en levenskwaliteit.”

Volgens Mary is het daarom ook logisch dat de proefpersonen met een gezonde levensstijl zeven extra jaren zonder mankementen hebben doorgebracht: “Het heeft allemaal te maken met kansen. Als je een gezonde levensstijl hebt, verlaag je de kans op bepaalde ziektes. Terwijl iemand die rookt, drinkt of obesitas heeft, eerder kans heeft op diabetes of COPD. Dat zijn allemaal risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat je levenskwaliteit omlaag gaat en je meer ziektejaren hebt.”  

Individu

Mary benadrukt wel dat het onderzoek niks zegt over het individu: “In het onderzoek is gekeken naar een grote groep mensen. Dan is het logisch dat deze conclusie eruit komt, maar dat hoeft niet voor jou als individu te gelden. Het is afhankelijk van meerdere factoren of je vroeger overlijdt of niet. ”

Zo hebben de onderzoekers niet gekeken naar erfelijkheid, terwijl dit volgens Mary ook een rol speelt: “Als er iets in de familie voorkomt, bijvoorbeeld bepaalde kankersoorten, dan is de kans groter dat je die krijgt. Je kunt alleen maar proberen zo gezond mogelijk te leven om de kans daarop te verkleinen, maar dat wil niet zeggen dat je het niet krijgt. Heel oneerlijk, maar je kunt het daarmee niet altijd voorkomen.”

Lekker gevarieerd

Maar wat is volgens Mary dan een gezonde levensstijl? “Bewegen, echt dagelijks bewegen en dan niet een wandelingetje van tien minuten, maar zorg ervoor dat je dagelijks toch wel een uur beweegt. En eet gevarieerd. De meeste mensen variëren tussen een maaltijd of tien, maar dat is niet genoeg. Je moet veel van allerlei soorten groenten eten, veel verschillende soorten fruit, noten, vis en peulvruchten.”

En het is altijd een combinatie van factoren. "Het heeft allemaal met elkaar te maken. Van roken is het echt aangetoond dat het echt heel slecht is. Dat staat bovenaan in alle lijstjes, maar daarnaast is het altijd een combinatie van factoren. Je kan het een ook niet zomaar met het andere oplossen. Je kan niet zeggen: ‘Ja, ik sport heel veel, dus ik ben gezond bezig, dus ik kan ongezond eten.’ Nee, zo werkt het niet."

Van de partners van VROUW