Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: HH
Hoe zit het nu echt met?

Glutenvrij eten zonder glutenallergie
is lang niet zo gezond als je denkt

Marjolein Geels

H

Het is tegenwoordig niet zo moeilijk meer om glutenvrije-producten te vinden. Voor mensen met een gluten-allergie is dat ontzettend fijn, maar hierdoor eten steeds vaker mensen glutenvrij die geen allergie hebben. Juist om die mensen maakt de Consumentenbond zich zorgen, want glutenvrij eten zonder glutenallergie is helemaal niet zo gezond als je zou denken.

Het is eigenlijk best gek dat er zoveel glutenvrije producten worden aangeboden, als je je bedenkt dat ‘maar’ 1 procent van de bevolking een glutenallergie heeft. Glutenvrij eten is dan ook echt een trend, volgens gluten-deskundige Annet Pluister. “Mensen kiezen er tegenwoordig snel voor om glutenvrij te eten als ze bijvoorbeeld last hebben van een opgezwollen buik. Door de aandacht in de media en boeken als ‘Broodbuik’, staan gluten in een slecht daglicht terwijl gluten niet bij voorbaat slecht zijn.”

Gevaar

Gluten zitten vaker wel in producten dan niet. Zo vind je het in tarwe, gerst, spelt en kamut. Brood en pasta zijn bekende voorbeelden van producten die worden afgezworen bij een glutenvrij-dieet. Voor veel consumenten klinkt glutenvrij eten als iets gezonds, maar daar schuilt een gevaar in volgens Annet. “Er bestaan veel glutenvrije producten, maar dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gezond is. Zo vinden veel mensen glutenvrij brood niet lekker en kiezen zij dan voor glutenvrije crackers of koek. Door het maken van deze keuze, kan je een gezond voedingspatroon mislopen. Je krijgt wel een voldaan gevoel door het eten van koek, maar gezond is het niet.”

De Consumentenbond waarschuwt mensen dan ook om goed op te letten wat je binnenkrijgt. Hierbij moet je denken aan voldoende voedingsvezels, ijzer, vitamine B, foliumzuur en jodium.

Ongezond

Het is fabrikanten niet ontgaan dat glutenvrij eten in de mode is. Zij spelen massaal in op de vraag van de consument. Glutenvrij eten is duurder en ook een stuk ongezonder voor mensen zonder allergie, zo zocht de Consumentenbond uit. Glutenvrij eten bevat meer suiker, zout en vet dan de ‘normale’ versie, daarbij zit er in deze producten minder noodzakelijke vezels en mineralen.

Mensen die denken dat ze een glutenallergie hebben, raadt Annet aan om dit te laten onderzoeken. “Mensen die noodgedwongen glutenvrij moeten eten, zijn veel meer geld kwijt aan eten. Als de diagnose zwart op wit is vastgesteld kan je dit als afrekpost bij de belastingdienst opgeven.”

Gezonde alternatieven

Voor mensen die glutenvrij moeten of willen eten, raadt de Consumentenbond aan om gezonde alternatieven te eten. Op deze lijst staat onder andere zilvervliesrijst, aardappelen, peulvruchten, groenten noten en fruit.

Van de partners van VROUW