Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hand vol met houtskool
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

De houtskoolhype...
Wat nú weer?

journalist

Marjolein de Jong

O

Opvallende voedingshypes zijn van alle tijden. En net wanneer je denkt dat het niet gekker kan, komt er weer iets. Zoals nu de houtskoolhype. Verwerkt in onder andere sapjes zou het een ontgiftende functie hebben. Hoe dan?

Sommige foodbloggers zijn wild van de nieuwe houtskooltrend. Maar waar deze hypes soms tot sociale media beperkt blijven, doet Albert Heijn nu ook mee. Zij verkopen sinds kort Raw lemonade; 'detox-water' dat naast een suiker, citroen, limoen en gember 250 milligram 'actieve' houtskool bevat.

De lever

Patricia Schutte, voedingsdeskundige en woordvoerder bij het Voedingscentrum, stelt voorop dat ontgiften als zodanig überhaupt niet nodig is. "Het lichaam heeft zelf al een ontgiftingssyteem, namelijk de lever. Daar hoef je niets extra voor te doen, daar is geen dieet voor nodig."

Wat doet het dan wel? "Actieve houtskool, hetzelfde bestanddeel dat in Norit zit en bij een voedselvergiftiging wordt gebruikt, bindt schadelijke stoffen aan zich en voert deze via de darmen het lichaam uit. Maar, gevaarlijk is dat het dus ook belangrijke voedingsstoffen kan onttrekken. Daarnaast kan het zelfs de werking van medicijnen, zoals de pil, verminderen. Dus het gebruik is absoluut niet zonder risico."

Samenvattend vraagt Schutte zich af waarom je het dus zou nemen. "Het is niet nodig en je weet vooralsnog niet hoe schadelijk het is. Het is hetzelfde geval bij de kleihype; daarvoor was ook geen enkel bewijs en soms werden er zelfs zware metalen in gevonden. Waarom zou je jezelf dat aandoen?"

Voedingshypes

Volgens voedingswetenschapper Liesbeth Smit, auteur van het boek Eet als een expert, moet je de houtskoolhype breder trekken en je afvragen of voedingshypes an sich eigenlijk wel zin hebben. "Het zit al in het woord; het is een hype. Net zoals we een tijdje geleden massaal klei 'moesten' eten, azijn drinken je zou laten afvallen, en de dag beginnen met een glas warm water met citroen gezond zou zijn. Een paar dagen of weken iets eten wat op dat moment een hype is, heeft geen zin voor je gezondheid en het voorkomen van chronische ziektes."

"Daarnaast valt of staat gezondheid niet met één voedingsmiddel. Beter kijk je naar het complete plaatje; het gaat om wat je jarenlang doet met je complete voedingspatroon. Als je elke dag voldoende groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten eet, kan daar geen houtskool tegenop. Voor dat eetpatroon is tenminste wél bewijs dat het honderd procent goed voor je is."