Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
voedingssupplementen?

Kiki van der Meijden

I

Informatie op etiketten van voedingssupplementen kloppen niet altijd, zo kunnen ze kunnen een hogere dosering of verboden stoffen bevatten, concludeert het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Dat kreeg afgelopen jaar 740 meldingen van (soms ernstige) gezondheidsklachten. Kun je vitaminepillen beter in de prullenbak gooien? Wij zochten het uit!

Uit het onderzoek van NVIC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen als aanvulling op hun voeding. Denk aan vitaminepillen, afslankproducten, of 'pre-workout'-poeders. Waarom slikken we die eigenlijk? Volgens Annemarijn Glasbergen, gezondheidswetenschapper en leefstijlspecialist bij HeartLife, vinden mensen het prettig om iets op te kunnen lossen met een pilletje.

Overbodig

Of zulke pilletjes je ook daadwerkelijk helpen denkt Annemarijn van niet. "Natuurlijk heb je mensen die een enorm tekort hebben aan iets, voor hen is het fijn dat die supplementen er zijn. Maar voor de meesten is het echt overbodig. Als je gewoon gezond eet dan hoef je geen tekort te hebben."

Hoe weet je dan of je echt voedingssupplementen nodig hebt? "Mensen spelen vaak voor eigen dokter. Als ze zich futloos voelen denken ze: 'Laat ik wat extra vitamine B slikken'. Daar ligt volgens mij niet de oplossing. Het kan zelfs ongezond zijn als je supplementen slikt terwijl je die niet nodig hebt. Mensen denken dat je nooit te veel vitaminen kan innemen, maar dat is niet waar."

Naar de huisarts

"Als je denkt dat je ergens een tekort van hebt of als je klachten hebt, ga dan naar de huisarts. Ze kunnen een bloedonderzoek doen en kijken of er iets afwijkt. En zelfs dan is een voedingssupplement niet altijd de oplossing. Je kunt beter kijken waar dat tekort vandaan komt en dát aanpakken."

Of er gevaarlijke stoffen in een supplement zitten kun je als consument moeilijk beoordelen. "Als je de ingrediënten bekijkt op een etiket zal dat je niks zeggen. De meesten geloven wat er op het potje staat 'Vitamine B 100%'. Maar er zit altijd meer in."

Vervelende neveneffecten

"Je kunt ook niet makkelijk achterhalen of klachten komen door voedingssupplementen. Iedereen reageert daar anders op. Vaak is het een supplement in combinatie met bepaalde voeding of medicijnen die zorgen voor vervelende neveneffecten."

Vooral sport-en afslankmiddelen zijn gevaarlijk en bevatten regelmatig verboden stoffen, volgens het onderzoek van NVIC. Annemarijn raadt sowieso af om afslankmiddelen te gebruiken. "Als afvalpillen echt zouden werken zouden ze een miljoen kosten." 

Trap er niet in

"Een gezond gewicht bereik of behoud je door goede volwaardige voeding en een actieve leefstijl. Een pilletje bij je ontbijt gaat echt niks voor je doen. Fabrikanten doen heel erg hun best om je dat te laten geloven, maar trap er niet in."

Voor Annemarijn staat als een paal boven water dat je goed voor jezelf moet zorgen. "Je gezondheid is je grootste goed. Als er echt sprake is van een tekort dan kun je kijken of je je lichaam kunt ondersteunen. Trap alleen niet in producten die dingen beloven die te mooi zijn. Niemand valt in een week 10 kilo af van pillen. Dat doet alleen maar af aan je gezondheid."