Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

lachende vrouw op de fiets
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Vergeet de bananenschil en de citroen...
Lach je tanden wit op de fiets!

Kiki van der Meijden

E

Een stralende witte glimlach, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Het internet staat vol met trucjes zoals je tanden poetsen met citroensap en allerlei bleekkits voor thuis. Werkt dit echt? We vroegen het aan Nils van Calcar, tandarts en docent aan Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Volgens Nils zijn er natuurlijke methodes die onschuldig zijn en niet zoveel teweeg brengen. Zoals knapperige groente en fruit eten. "Dit heeft een schurende werking en zou een beetje verkleuring van je tanden kunnen afschuren. Het meest schurende eten wat ik kan bedenken is andijvie stamppot."

Bakpoeder

Een ander schurend effect heeft poetsen met bakpoeder, maar dat raadt Nils niet aan: "Het bakpoeder schuurt een laagje van je glazuur weg." Een andere populaire manier om je tanden op een natuurlijke manier te bleken is met fruit.

Bijvoorbeeld door aardbeien te pureren en daar je tanden mee te poetsen of je tanden schuren met een bananenschil. Op Youtube bleken ook veel jongeren hun tanden met citroen. Maar dit vinden tandartsen een grote afrader.

Citroen

Nils: "Het bleken met citroen is extreem slecht voor je tanden. Citroen is zo zuur dat het toplaagje van je tanden verdwijnt. Dit zorgt voor extreem gevoelige tanden. Als je deze methode - dus citroen schuren tegen je tanden of met je tanden in citroensap gaat zitten - herhaalt, kun je je tandglazuur compleet verliezen."

"Je kunt je tandglazuur wel herstellen door een porseleinen facing over je tand te plaatsen, maar met 600 euro per tand is dat een kostbaar grapje."

Waterstofperoxide

Een andere optie is om met een whitening pen of met whitening strips aan de slag te gaan. Als is de slagingskans met deze producten volgens Nils ook niet heel hoog. "Een whitening pen doet meestal niet meer dan Typex; het smeert een wit laagje op je tanden dat er binnen een paar uur weer af is."

"De whitening strips mogen in Nederland maar 0,1% waterstofperoxide bevatten. Dit is zo weinig, dat het geen effect zal hebben. Op internet kun je strips bestellen die extreem veel waterstofperoxide bevatten." 

Ontstekingen

"Hoe hoger het percentage, hoe gevoeliger je tanden zullen worden. Ook kunnen strips met hoge percentages een mogelijke ontsteking in de tand doen opvlammen en is het mogelijk schadelijk voor je gezondheid."

In Nederland mogen tandartsen die tanden bleken werken met maximaal 6% waterstofperoxide. Dit is wetenschappelijk onderzocht en niet schadelijk. Dat alleen een tandarts hiermee mag werken, komt mede door de controle die eerst moet plaats vinden. "Een tandarts moet eerst kijken of je geen ontstekingen of gaatjes hebt. Vervolgens maken ze een bitje voor je op maat en krijg je heldere uitleg over het bleken."

Elektrische tandenborstel

Begin je liever helemaal niet aan bleken? Dan is goed poetsen de beste optie. "Je kunt heel makkelijk voorkomen dat je gele tanden krijgt. Gewoon twee keer per dag met aandacht poetsen met een elektrische tandenborstel. Ik zou ook altijd kiezen voor gewone tandpasta. Want tandpasta voor witte tanden bevat te veel schuurmiddel en tandpasta voor gevoelige tanden te weinig."

"Als je vaak vergeet om je tanden te poetsen kan er een verkleuring ontstaan die je zelf niet meer kan wegpoetsen. Dan is het een goed idee om langs te gaan bij de mondhygiënist, die haalt dan al het 'aangekoekte' eraf."

Met een rietje

Koffie, thee en rode wijn drinken met rietje is volgens de tandarts ook overbodig. "Natuurlijk verkleuren je tanden dan minder snel, maar als je gewoon twee keer per dag poetst, dan maakt dit je tanden niet geel. Ik heb zelfs iemand in de praktijk gehad die zwarte tanden had door extreem veel roken. Na een week elektrisch poetsen was er al enorm veel verbetering."

"Het beste advies is om gewoon goed voor jezelf te zorgen en niet mee te gaan met de hypes. De producten die je kunt kopen voor bleken zijn vaak schadelijk of geven resultaten van tijdelijk aard. Dan kun je net zo goed even goed lachen met de tanden bloot op de fiets of uit het autoraampje. Je tanden drogen dan uit en dan heb je ook tijdelijk iets wittere tanden."

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier.