Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Roel Burgler
Hoe zit het nu echt met?

‘Misbruik door tantramasseurs is net zo erg
als een brute verkrachting’

journaliste

Hester Zitvast

D

Deze week kwam aan het licht dat diverse tantramasseurs misbruik maken van het vertrouwen van hun klanten. Het Meldpunt Tantra Misbruik kreeg in anderhalve maand tijd maar liefst tientallen klachten binnen. VROUW.nl vroeg aan deskundige Jacqueline Snelder, eigenaresse van opleidingsinstituut Soul Institute, hoe het nou precies zit met de veiligheid rond tantramassages.

Niet alleen maar seks

“Het begrip tantramassage is typisch westers. En eigenlijk bestaat het helemaal niet, het klinkt gewoon mooi exotisch en doordat het ook een erotische lading heeft, vinden mensen het al snel interessant.

Stel dat je je tantra voorstelt als een enorme taart, dan is het onderdeel ‘seks’ daar maar een heel klein puntje van. Maar in de westerse wereld is dat ene puntje enorm opgeblazen. Zeg je hier tantra, dan zeg je seks.”

Getraumatiseerde vrouwen

“Tantramasseurs beloven van alles. Dat je energie beter gaat stromen bijvoorbeeld, maar dat is het geval bij elke massage. Of dat je er beter door kunt ontspannen, maar dat is ook niet iets nieuws.

Maar zet vervolgens tientallen kaarsjes in de behandelruimte, hang wat sari's aan de muur en je creëert een ‘heilig effect’ van een tantramassage. Het blijft echter een normale massage, je wordt er niet wijzer van.

Wat het risico van deze massages echter is, is dat het getraumatiseerde vrouwen aantrekt; vrouwen die in het verleden zijn misbruikt en nooit hebben meegekregen hoe gezonde intimiteit voelt. Dat willen ze wél voelen, wat heel normaal is.”

Eigen foto

Emotioneel web

“Omdat ze op zoek gaan naar hulp vanuit een gevoel van pijn en verwarring, komen ze nogal eens bij een verkeerd persoon terecht. Als een intimiteitscoach of masseur zo'n vrouw dan met alle aandacht en vriendelijkheid ontvangt, trekt hij haar zo in zijn emotionele web.

Ze weet niet wat 'normaal' is en daar maakt hij misbruik van. Je kunt het een beetje vergelijken met de werkwijze van loverboys.”

Doodeng

“Er bestaat wel degelijk lichaamsgerichte therapie, met diep lichaamswerk, waarbij je ook in het bekkengebied, inwendig in de yoni (de vagina), wordt behandeld. Maar voordat je dat op de juiste manier kunt ontvangen, heb je een heel groot lichaamsbewustzijn nodig.

Je moet er echt klaar voor zijn en het is totaal absurd om daar tijdens een eerste sessie binnen tien minuten al mee aan de slag te gaan. Zelfs bij vrouwen die wél goed in balans zijn, die geen trauma hebben, kun je dat niet doen.

Er hoort eerst een vertrouwensband te worden opgebouwd en daar zijn meerdere sessies voor nodig.  Een therapeut hoort bij een dergelijke behandeling ook nooit naakt te zijn. Meteen uit de kleren gaan bij een onbekende masseur en dat hij dan dus ook uit de kleren gaat; dat is toch doodeng?”

Niet voor te stellen

“We leven tegenwoordig vrij taboeloos en zijn daardoor een beetje verdwaald. We hebben een te oppervlakkige houding naar het effect van onze seksuele ervaringen. Een seksuele uitwisseling is iets heel intens. Je hele gevoel, hart en lijf doen daar bij mee.

Door te weinig bewustzijn hierover voelen we niet altijd meer goed de impact van een situatie aan, en hoe belangrijk het is ons bij seks veilig te voelen. Het besef komt daarna pas. Zit je niet lekker in je vel en voel je je emotioneel niet stevig, wees dan voorzichtig met jezelf.

Vrouwen die zo'n masseur hebben bezocht en waarbij er een grens werd overschreden, beseffen pas na afloop wat er is gebeurd. Op het moment zelf laten ze het gebeuren, omdat een masseur superlief is en aandacht geeft.

Ze laten zich meenemen in het spel, dat is vrijwel niet voor te stellen voor iemand die nu al zegt:  ‘Ik zou daar nooit heen gaan’ en stevig in haar schoenen staat.”

Veel schaamte

“Misbruik bij een tantramassage is heel heftig. Vrouwen die daar komen omdat ze geholpen willen worden met het verwerken van een trauma bijvoorbeeld, worden opnieuw misbruikt. Ze komen er om geholpen te worden, maar het tegenovergestelde gebeurt.

Na afloop voelen ze zich heel stom en er is vaak veel schaamte. Ik denk dat wat we nu weten, slechts een tipje van de sluier is. Veel mensen duiden hun seksuele ervaringen niet goed en zullen er dus ook geen melding van maken.”

Ga naar een vrouw

“Met lichaamsgerichte therapie, waarbij je seksueel wordt aangeraakt, moet je uitkijken. Als iets die naam draagt, moet je kijken of iemand daartoe is opgeleid. Hooguit wanneer het uiteindelijk tot de mogelijkheden behoort en geen hoofdzaak is, zou ik het aanraden.

Wil je wel een keer een tantramassage ervaren, omdat je in een seksuele ontdekkingsperiode zit en je eigen sensualiteit wilt verkennen, ga dan naar een vrouw die deze massages aanbiedt. Om therapeut te zijn die mensen begeleidt met een trauma, moet je minimaal een opleiding van vier jaar volgen.

Ik heb weleens rondgekeken op sites waarop tantramasseurs zichzelf aanbieden, en ik heb nog nooit een man gezien die écht een stevig verhaal heeft. Ze hebben nul scholing, hooguit wat cursusjes en een geweldige website om klanten over de streep te trekken.”

Sex sells

“Ik raad het vrouwen echt af om naar mannen te gaan die tantramassages aanbieden. Het draait gewoon om seks en dat is dus niet wat bij tantra de hoofdrol speelt. Tantra is heel serieus, het gaat over meditatie, zelfonderzoek, goed voelen, inzien hoe je psychisch in elkaar zit.

Daar horen allerlei mooie oefeningen bij, die zorgen voor meer lichaamsbewustzijn. Maar het gaat er nooit om dat iemand ongevraagd aan je zit. Maar ja, sex sells. Tantra betekent letterlijk ‘bevrijding’ en ‘expansie’. Bevrijding van pijn en expansie, verruiming van de geest.

Het is voor tantrayoga ook zo jammer dat het woord zo'n erotische lading heeft gekregen. Seks is namelijk absoluut niet waar die vorm van yoga om draait.”

Brute verkrachting

Er is natuurlijk ook veel leuks te ervaren in de tantrawereld die vindt dat het wel meer over seks gaat. Het is niet allemaal negatief natuurlijk. “Wil je een keer een workshop tantramassage voor stellen doen, dan kan dat best. Zolang het maar niet op een orgie uitdraait en je in iets belandt wat je helemaal niet had willen meemaken.

Tantrisch bodypainten bestaat ook; daar kan ook niet zoveel verkeerd aan gaan. Informeer je van tevoren goed naar de cursusleiders. Maar met je trauma, verdriet en pijn naar een tantramasseur gaan, die de meest fantastische ideeën over zijn eigen kunnen heeft, raad ik iedereen af.

Je bereikt er het tegengestelde mee van wat je wilt bereiken. Deze mannen hebben echt alleen seksuele intenties en dat is uiterst kwalijk en in mijn ogen net zo erg als een brute verkrachting als je daarbij misbruikt wordt.”

Jij op VROUW

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt en wil je dat vertellen?

Deel het met VROUW