Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kraanwater
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
kraanwater?

Sam ten Hove

A

Amerika kent een nieuwe trend: het drinken van 'rauw' water. In gefilterd water zit namelijk fluoride en de gezonde mineralen zijn eruit gefilterd menen de fans van rauw water. Hoe zit dat? Is kraanwater echt zo slecht?

"Ons water is juist heel veilig", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. 

Kwaliteit

Het Amerikaanse bedrijf Live Water verkoopt water dat niet gefilterd is zoals dat wel gebeurt met kraanwater of commercieel flessenwater. Het bedrijf maakt zich zorgen over de kwaliteit van kraanwater omdat daar vaak fluoride aan wordt toegevoegd.

Het beweert ook dat gezonde mineralen uit het water gefilterd worden. Ook flessenwater is volgens hen niet veilig omdat het behandeld wordt met ultraviolet licht of ozon - om de verspreiding van algen tegen te gaan - en dat zou dan weer gezonde probiotica in het water doden.

Niet schadelijk

Wieke: "Het leidingwater in Nederland voldoet aan strenge eisen. Het drinkwaterbesluit zorgt daarvoor. Er mag een maximale hoeveelheid van 1,0 milligram fluoride per liter water in zitten. Dat is geen schadelijke hoeveelheid."

Live Water zegt dat er gezonde mineralen uit kraanwater gefilterd worden. Welke dat dan zijn, is bij Wieke niet bekend, maar kraanwater bevat sowieso gezonde mineralen die we nodig hebben: calcium, magnesium, natrium en kalium. Zo zijn calcium en magnesium bijvoorbeeld goed voor de botten en is ijzer goed voor het bloed. Die mineralen zitten ook in bronwater.

Ziektes voorkomen

Wieke: "Ongefilterd water bevat juist heel veel bacteriën en parasieten. De risico’s van het drinken van ongefilterd water zijn vele malen groter. Er vinden in Nederland verschillende filteringsprocessen plaats die er juist voor zorgen dat gevaarlijke bacteriën, parasieten en bijvoorbeeld resten van medicijnen uit het water worden verwijderd.

We voorkomen daarmee dat mensen ziek worden. Ziektes kunnen ontstaan door bacteriën in ongefilterd water zoals de E. colibacterie en Salmonella. Er kunnen ook parasieten, wormpjes en bepaalde chemicaliën in zitten waar mensen ziek van kunnen worden." 

Knappen

'Het enige wat er met ons water kan gebeuren is dat er een waterleiding kan knappen. De druk verdwijnt dan. In zo’n geval raden we mensen aan om - wanneer dat probleem is opgelost - het water te koken.

Omdat we dan niet kunnen garanderen dat het water volledig schoon is. Ons water is gezond en niet gevaarlijk om te drinken. Dat is niet in alle landen het geval dus daar mogen we ook best dankbaar voor zijn."