Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een spuit botox tegen de kraaienpootjes
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
botox?

Eva van Riet

E

Een spuitje botox tegen die beruchte denkfrons of het gladmaken van het gehele voorhoofd... Een botoxbezoekje is tegenwoordig bijna net zo laagdrempelig als een bezoekje aan de kapper, schoonheidsspecialiste, masseur of pedicure. Ook steeds meer mannen, zoals Qmusicdj Mattie Valk (33) eerder al 'beloofde' en nu ook echt heeft gedaan. Maar hoe zit het nu eigenlijk écht met botox?

Botuline toxine - in de volksmond botox - is simpel gezegd een spierontspanner. Het is een eiwit dat de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. "Na een spuitje botox komt er als het ware een muurtje tussen de spier en de zenuw", vertelt arts Nicoline Nijman. "De spier kan hierdoor niet beïnvloed worden en optimaal bewegen. Na drie maanden is dit muurtje weer weg."

Volle lippen

Waarom zou je spuiten in een gezond lichaam? Dit is een vraag die Nicoline vaak krijgt. "Tijdens mijn studie geneeskunde was ik altijd al veel met huid bezig. Bij de afdeling dermatologie krijg je vooral te maken met verschillende zalfjes en zijn de behandelingen weinig praktisch. Mijn voorkeur gaat uit naar kleine ingrepen waarin je snel resultaat ziet. De cosmetische tak van sport bevalt mij juist goed. Ik word er blij van dat ik hier mensen dagelijks met iets kleins tevreden kan maken."

Op social media voeren foto's met strakgetrokken voorhoofden de boventoon en steeds meer vloggers leggen zelfs hun bezoekje aan een cosmetische kliniek op camera vast. Ook Nicoline merkt deze trend op. "Dames die bij ons een afspraak hebben zeggen regelmatig dat ze een botoxbehandeling bij een bepaalde vlogger hebben gezien. Wij merken vooral dat het onder jonge meiden een trend is om volle lippen te laten maken. Celebrity's zoals de Kardashians worden hierbij als voorbeeld gezien."

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd voor botox is in ons land 18 jaar; je moet voor de wet volwassen zijn. Bij een gerenommeerde kliniek geldt de regel dat er altijd eerst een goed gesprek wordt gevoerd over de botoxbehandeling en de verwachting. Ook wordt er een foto gemaakt van het betreffende gebied. Volgens Nicoline is het belangrijk om vooral bij jonge cliënten een voorzichtiger advies te geven dan aan iemand die al wat ouder is.

Een andere botoxtrend is dat ook steeds meer mannen ervoor kiezen het natuurlijk verval af te remmen. "De aflopen drie jaar is het bezoekersaantal van mannen flink toegenomen. Het fronsgebied is het meest voorkomende gebied waaraan zij iets laten doen. Ook kiezen steeds meer mannen voor botox in de kaakspieren, voor een stoere kaaklijn."

Minder cosmetisch

Het fronsgebied wordt gevolgd door een spuit in de kraaienpootjes en het voorhoofd. "Ook de zogenoemde gummy smile komt steeds vaker voor, dat zijn prikjes naast de neus die ervoor zorgen dat er bij een brede lach de lip niet meer hoog wordt opgetrokken. Dus dat je minder tandvlees ziet.

Maar we hebben ook behandelingen om minder cosmetische redenen, zoals een spuitje in de kauwspieren om het tandenknarsen tegen te gaan. Botox in de oksels tegen overmatig zweten, in het fronsgebied om hoofdpijn te verminderen of botox tegen een knipperend oog."

Risico's

Uiteraard zitten er ook risico's aan het inspuiten van het goedje. Zo kan de dosis te hoog zijn in een bepaald gebied, waardoor omliggende spieren er last van kunnen krijgen. Of er wordt een verkeerde spier geïnjecteerd.

Hierdoor kun je een zwaar gevoel in je voorhoofd krijgen, hangende wenkbrauwen, hangende oogleden of vocht vasthouden onder de ogen. Doordat botox gemiddeld drie maanden actief is, zijn deze bijwerkingen vaak van kortere duur. Infecties en allergische reacties zijn een stuk gevaarlijker, maar komen gelukkig zelden voor.

Eenmansklinieken

De kans op botoxverslaving ziet Nicoline niet als een gevaarlijk risico. "Het is niet verslavend op dezelfde manier als bijvoorbeeld drugs, waardoor je lichaam ontwenningsverschijnselen kan krijgen als je er ineens mee stopt. Ik zie wel dat de meesten het effect willen continueren. Maar er zijn geen langetermijneffecten bekend dat het schadelijk is om zo nu en dan botox te herhalen."

Botox is inmiddels booming business. "Er zijn inmiddels zelfs eenmansklinieken. Ik verwacht dat het inspuiten van botox alleen maar zal toenemen en nòg laagdrempeliger wordt. Het is vrijwel geen taboe meer. Daarnaast wordt het door de steeds lagere prijzen voor steeds meer mensen bereikbaar."

Praat mee

Heb jij al een keer botox gebruikt? Zo ja, waarvoor en wat is jouw ervaring? Of stel je het vooralsnog uit? Of zou je het echt nooit doen en zo nee waarom niet? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!