Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Rutger van der Bent
Hoe zit het nu echt met?

Hoe betrouwbaar is temperaturen
met een anticonceptie-app?

Dimphy van Miltenburg

J

Je wilt geen condoom in de heat of the moment omdoen. Een bezoekje aan de huisarts voor het plaatsen van een spiraaltje zie je eveneens niet zitten. En je wilt ook geen hormonen in je lijf. Dan blijven er weinig opties over als je toch seks wilt hebben zonder de kans te lopen zwanger te raken. Nieuwe producten zoals de Lady-Comp en Natural Cycles app beloven de oplossing voor jou te zijn. Maar hoe betrouwbaar zijn die nu eigenlijk?

De Natural Cycles app was onlangs groot in het nieuws. Het bedrijf haalde enkele maanden geleden een investering van 24 miljoen euro binnen. Maar er was ook minder goed nieuws: een Zweeds ziekenhuis beweerde dat 37 vrouwen die de app gebruikten toch ongewenst zwanger waren geraakt.

Zijn de nieuwe anticonceptiemiddelen niet zo ideaal als gedacht? We spraken Jesper Smeenk, gynaecoloog en woordvoerder van Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Hoe werken dit soort apps?

Smeenk: “De Lady-Comp en de Natural Cycles App zijn producten die beide gebaseerd zijn op het meten van de lichaamstemperatuur. Je meet dagelijks jouw temperatuur en die wordt meteen opgeslagen (Lady-Comp) of ingevoerd in de app (Natural Cycles app) en je krijgt te horen of je die dag vruchtbaar bent of niet.”

Jesper Smeenk / Eigen beeld

Lady-Comp en Natural Cycles claimen dat deze methode even betrouwbaar is als de pil. Is dat zo?

Smeenk: “Natural Cycles heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan bij een groep van ruim 22.000 vrouwen. De uitkomsten lijken veelbelovend, maar bij de studieopzet zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen. Er is een verschil tussen perfect gebruik en gebruik in de praktijk.

Bij perfect gebruik claimt Natural Cycles dat de kans één procent is dat een vrouw toch zwanger wordt. Maar bij gebruik in het dagelijks leven is de kans volgens de studie zeven procent dat een vrouw tóch in verwachting raakt. Dat moeten de fabrikanten wel duidelijk maken aan de gebruiksters, nog los van het feit of dit percentage betrouwbaar is.

Nu is de boodschap dat hun product even betrouwbaar is als de pil, maar dat moet de dagelijkse praktijk nog uitwijzen. Om een goede afweging te kunnen maken welk anticonceptiemiddel je gebruikt, moet je als vrouw wel een eerlijk verhaal voorgeschoteld krijgen.”

Hoe kan er zo’n groot verschil zitten tussen perfect gebruik en gebruik in de praktijk?

Smeenk: “Onder studieomstandigheden worden vaak betere resultaten verkregen door een gemotiveerde populatie in combinatie met goede begeleiding.

In de praktijk zullen vrouwen in het begin heel braaf op vaste tijdstippen meten, maar na een aantal maanden gaan veel mensen er mogelijk toch iets losser mee om. Daarnaast zag je dat veel vrouwen afhaakten: ongeveer 75% in het eerste jaar van gebruik. Daarmee blijft een kleine groep over.”

Is de kans groot dat de 37 vrouwen die in Zweden zwanger zijn geraakt terwijl ze de Natural Cycles App gebruikten, te los met de app zijn omgegaan?

Smeenk: “Dat weet ik niet. Dan nog: het kan zo zijn dat een vrouw om welke reden dan ook iets verkeerd heeft gedaan in het gebruik. Maar als een methode zo lastig is vol te houden, moet je je afvragen of die wel geschikt is voor de vrouw van nu. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat een deel van de vrouwen is gaan vrijen op dagen dat het niet ‘mocht’ van de app, dan ligt het toch echt bij de vrouw.”

Als je als vrouw wél elke ochtend op exact hetzelfde tijdstip meet, zit je dan wel safe?

Smeenk: “Nee, er zijn verschillende factoren die jouw cyclus bepalen. Ook al heb jij altijd een cyclus van 28 dagen, dat betekent nog niet dat jouw eisprong altijd op dezelfde dag plaatsvindt. Het kan best dat je eisprong een paar dagen eerder of later komt.

Maar als een app of computer heeft uitgerekend dat jij altijd een temperatuurverhoging hebt op dag veertien, zal die ene keer dat jouw eisprong opeens op dag elf is, niet aangeven dat jij op dag zes van jouw cyclus vruchtbaar bent. Hormonale veranderingen en stress kunnen bijvoorbeeld het moment van de eisprong veranderen. En ‘superzaad’ kan soms wel vijf dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Zo kun je dus alsnog zwanger worden.”

Het lijkt een trend dat vrouwen steeds minder hormonen willen slikken. Lady-Comp en Natural Cycles spelen dus slim in op dit feit.

Smeenk: “Eigenlijk zijn het moderne varianten van de temperatuurmetingen die vrouwen vroeger deden. Want toen temperatuurden ze zichzelf elke ochtend met een thermometer en schreven dit met een potlood in een schriftje. Nu temperatuur je jezelf en wordt het genoteerd in een app of computer.

Maar het principe is hetzelfde. De toegevoegde waarde is dat de app op grond van deze metingen de eisprong gaat voorspellen.”

Sommige vrouwen hebben ontzettende last van hormonen. Zij vinden de Lady-Comp of Natural Cycles App een uitkomst.

Smeenk: “Het is ook niet verkeerd als je als vrouw de Lady-Comp of de Natural Cycles App gebruikt. Zolang je je er maar van bewust bent dat er een kans van zeven procent is dat je toch zwanger raakt.  Of misschien wel hoger in de praktijk. Je kunt als vrouw besluiten dat je het dat risico waard vindt.

De enige niet-hormonale anticonceptiemethoden zijn het condoom en het koperspiraal. Daar zitten ook nadelen aan. Zo kan de plaatsing van een koperspiraal vervelend en pijnlijk zijn en sommige vrouwen krijgen hevigere menstruaties daarna. Maar je kunt een spiraal niet ‘vergeten’, zoals je wel kunt vergeten de pil in te nemen of te temperaturen.”

De producten kunnen ook gebruikt worden als je juist zwanger wilt raken. Zou u ze daarvoor adviseren?

Smeenk: “Het is in ieder geval een stuk veiliger als je het gebruikt om zwanger te worden, dan om te voorkomen dat je zwanger raakt. Het is goed als mensen rekening houden met de vruchtbare periode en daaromheen gemeenschap hebben. Maar ongewenste zwangerschappen kunnen echt een drama zijn. Daarom is goede voorlichting belangrijk.”

Gerelateerde onderwerpen