Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tropisch strand
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
vaccineren als je op reis gaat?

Daisy Heyer

V

'Vliegtoerist negeert advies', staat maandagochtend in De Telegraaf. Uit onderzoek van de VakantieDiscounter blijkt namelijk dat ruim een derde van de Nederlandse toeristen zich niet verdiept in inentingen en pillen als ze de grens overgaan. 'Dat gebeurt mij toch niet', lijkt het credo en van sommige landen (Kroatië!) weten velen niet eens dat er inentingen geadviseerd worden.

Maar hoe zit het nou met die inentingen en pillen voor het buitenland en wat kan er gebeuren als je ze niet neemt? En wat moet je doen als je niet meer weet of je bent ingeënt? VROUW zocht het voor je uit.

Geelzucht

De lijst met landen waarvoor je je moet laten vaccineren is lang, maar gelukkig heeft de GGD die al opgesteld. Er staat echter wel een aantal landen tussen dat wij zelf niet hadden kunnen verzinnen. Wist je bijvoorbeeld dat voor Kroatië, een vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio, red.) wordt aangeraden?

En een all inclusive naar Turkije geboekt? Ook voor dat land wordt geadviseerd je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht, red.). En wat velen evenmin weten, is dat er in bepaalde gebieden in Turkije in een deel van het jaar ook pillen voor malaria worden aangeraden.

Het steeds populairder wordende Macedonië is eveneens exemplarisch voor een land waarvan je het misschien niet verwacht, maar waarvoor wél inentingen worden aangeraden: wederom de DTP-prik en een inenting tegen Hepatitis A. En dat zijn dus slechts drie van het enorme aantal landen waarvoor inentingen worden aangeraden.

Familiebezoek

Checken dus! "Want het komt zeker voor dat mensen ook echt ziek worden", vertelt een woordvoerster van Reisprik.nl. "We zien bijvoorbeeld vaak dat in Turkije familie bezocht wordt en dat men zich dan niet laat vaccineren omdat wordt gedacht dat hen niets kan overkomen. Maar vaak raken bijvoorbeeld kinderen die niet gevaccineerd zijn dan besmet door andere kinderen met wie ze daar spelen.

Die kinderen gaan terug in Nederland bijvoorbeeld weer naar een kinderdagverblijf en besmetten dan weer anderen, waardoor we in Nederland kleine uitbraken van bijvoorbeeld Hepatitis A zien ontstaan. Voor jonge kinderen geldt dat zij bijna geen last hebben van symptomen, maar voor oude mensen die dan weer met besmette kinderen in contact komen kan besmetting met Hepatitis A wél heel naar zijn."

All inclusive

Maar dat krijg je toch alleen maar als je op vieze plekken komt? Je zou denken dat je, als je bijvoorbeeld een all inclusive Turkije boekt en je je vijf-sterrenhotel niet verlaat, helemaal geen vaccinatie nodig hebt. De woordvoerster: "Maar niets is minder waar. Hepatitis A loop je bijvoorbeeld op door besmet drinkwater en voeding.

Daar wordt iedere reiziger aan blootgesteld, óók in een hotel. Vakantiegangers bereiden in zo'n resort niet zelf hun eten. Er worden uitstapjes gemaakt, andere mensen bezoeken misschien wél het binnenland, de lokale bevolking werkt in de keuken… Zo kan besmetting iedereen overkomen." 

Altijd advies

Er wordt dan ook benadrukt om áltijd advies op maat in te winnen als je op vakantie gaat. "Mensen kunnen bepaalde aandoeningen of ziektes hebben, waardoor aanvullende maatregelen nodig zijn. Dat is één van de redenen waarom wij adviseren om altijd advies in te winnen als je een reis gaat maken.

Ja, óók als je al eerder prikken hebt gehaald voor een reis of als je naar een land gaat waarvan je denkt dat het niet nodig is. Er kan namelijk ook altijd iets aan de hand zijn in een land waar jij wellicht niets vanaf weet en sommige risicofactoren hangen af van jouw persoonlijke situatie."

Vaccinatieboekje

"Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld het gebruik van maatregelen tegen muggen. Per land, tijd wanneer je reist en zelfs regio zou je advies moeten inwinnen over of het nodig is om hiermee rekening te houden. Het kan nooit kwaad om even een belletje te plegen voor een extra check!"

Iedere reiziger krijgt een vaccinatieboekje, maar het kan natuurlijk dat je dat boekje bent kwijtgeraakt. "De organisatie waar jij je prikken haalt is verplicht om jouw gegevens vijftien jaar te bewaren. Daar kun je dus terecht.

Sommige instanties zoals wij hebben een app, waarbij je ook digitaal kunt kijken hoe je ervoor staat en of je opnieuw moet worden ingeënt omdat jouw prik niet (meer) geldig is. Maar ook hier is advies op maat belangrijk: in sommige gevallen moet bijvoorbeeld gekeken worden of je nog wel genoeg antistoffen in je lichaam hebt zitten."

Van binnen

Voor de reiziger die denkt dat vaccinaties onnodig zijn, 'Omdat ze toch nooit iets oplopen' heeft de woordvoerster nog wel een extra reisadvies. "Ik vraag dan altijd of ze weleens gezien hebben hoe de ziekenhuizen er daar van binnen uitzien, mochten ze onverhoopt hulp nodig hebben. Onze organisatie probeert te allen tijde te voorkomen dat iemand in dat soort landen - dus met slechte hygiëne - in het ziekenhuis belandt. Als je ze foto’s laat zien, dan zijn ze meestal wel om."

Jij op VROUW.nl

Heb jij weleens iets opgelopen op vakantie en wil jij je verhaal hierover vertellen aan VROUW.nl? 

Dan kan dat hier...