Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vaccineren tiener
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
meningokokken

Ismay Gijsen

H

Het RIVM start met een nieuwe vaccinatiecampagne tegen meningokokken. Vanaf volgend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij/zij 14 wordt een uitnodiging voor een vaccinatie. Zo’n 650.000 extra kinderen zullen worden ingeënt in een grootscheepse actie tegen meningokokken. VROUW sprak eind mei met Hans van Vliet, programmamanager Rijksvaccinatieprogramma, over hoe het nu écht zit met met de meningokokkenziekte.

In Nederland worden mensen met name ziek van type B en W en in veel mindere mate door C en Y. De ziekte uit zich in twee vormen: een hersenvliesontsteking (nekkramp) en een bloedvergiftiging (sepsis).

Overdragen 

De bacterie kan worden overgedragen door hoesten, niezen of zoenen. Je kunt een besmetting niet voorkomen. De meningokok bevindt zich namelijk vaak in de neus of keel.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot tien dagen volgens het RIVM. "Meestal is dit drie tot vier dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein." 

Stijve nek of rode vlekjes

Een infectie is in het begin volgens het RIVM moeilijk te herkennen. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat ze er ziek van worden. Het begint vaak met onschuldige klachten als verkoudheid, vermoeidheid en een grieperig gevoel.

Dit wordt in hoog tempo opgevolgd door hoge koorts en je zeer ziek voelen. Let goed op klachten als een stijve nek in combinatie met braken, paars- of roodachtige plekken op het lichaam en luierpijn. Dit kan wijzen op een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging.

Vaccinatie

Het RIVM meldt dat kinderen van 14 maanden vanaf 1 mei 2018 een uitgebreidere inenting krijgen tegen meningokokken. Voorheen zat alleen een inenting tegen meningokokken type C in het Rijksvaccinatieprogramma, maar tegenwoordig dus ook de types A, W en Y. Dit zit in dezelfde prik. Het vaccin werkt goed en heeft weinig bijwerkingen (bij een deel kortdurend roodheid, pijn en lichte verhoging).

Vanaf oktober kunnen ook tieners die na 1 mei 14 jaar worden deze vaccinatie krijgen. Om precies te zijn: kinderen geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. Hiermee willen ze deze tieners beschermen, maar ook verdere besmetting naar andere leeftijden voorkomen. Sinds kort is er ook een los vaccin tegen meningokokken B. Deze vaccinatie is echter (nog) niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Antibiotica

Meningokokken is te behandelen met antibiotica maar de behandeling slaat niet altijd goed aan en je kunt eraan overlijden. Wat je hier aan kan doen? Bij ziekteverschijnselen snel een arts inschakelen en jezelf laten inenten als je een oproep krijgt. Het is dan nog steeds mogelijk om meningokokkenziekte te krijgen, maar die kans is heel klein. 

*Meer info vind je hier. Dit artikel verscheen eerder op 31 mei 2018 op VROUW.nl.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een verhaal te vertellen over vaccineren en/of meningokokken?

Laat dat dan hier weten...