Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Studentenhuis
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
schurft

Simone van Hugten

D

De infectieziekte schurft kent een toename onder studenten. De laatste maanden hebben steeds meer studenten zich bij de huisarts gemeld met rode jeukende plekken. Maar was schurft niet een ziekte uit begin vorige eeuw, een 'armenziekte'? We spraken met GGD Groningen om het uit te zoeken.

Jan van der Have, arts infectieziekten bij GGD Groningen: "De schurftmijt is een mini-insect dat net niet met het blote oog te zien is. Dat beestje nestelt zich graag in de huid en zoekt rustige plekjes op, zoals de elleboogholte of bij de vingers. Vervolgens graven ze gangetjes in de huid. Het lichaam reageert op de eitjes en uitwerpselen die ze daar leggen."

Beddengoed

Het gevolg zijn vele rode vlekjes die ontzettend gaan jeuken. "Vooral de studentenarts ziet het de laatste tijd veel. Er komen wel een of twee studenten per werkdag langs met klachten. Verhoudingsgewijs is dat erg veel."

Studenten zijn volgens Van der Have de grootste risicogroep: "De hygiëne van studenten en studentenhuizen is niet altijd op peil. Als studenten het bed met elkaar delen en iemand heeft schurft, kan dat achterblijven op het beddengoed."

Vijftien minuten

Als je dat vervolgens een maand lang niet verschoont, kunnen de schurftmijten ook hun weg naar jouw huid vinden, en vervolgens weer naar de huid van een ander die óók in dat bed komt te liggen. Dan blijft het zich vermenigvuldigen."

Met vijftien minuten huid-aan-huid contact kun je namelijk al schurft oplopen. "Het is niet zo dat je met een minuutje handen schudden al risico loopt; in bed kom je sneller aan die 15 minuten." Om het te genezen, kan de arts pilletjes voorschrijven. "Maar regelmatig komen ze twee maanden later terug met dezelfde klachten. Dan blijkt dus dat ze hun hygiëne niet hebben verbeterd."

60 graden

En dat is nu juist essentieel. "Ik wil mensen die last hebben van schurft op het hart drukken dat je je beddengoed wast op 60 graden. Ook moet je je kleding van de afgelopen drie dagen goed wassen; dan verdwijnen de schurftmijten."

Maar is schurft niet een ziekte die al jaren geleden voorgoed verdween? "Schurft was begin vorige eeuw een 'armenziekte'. Mensen hadden geen wasmiddel en droegen een maand dezelfde kleding.

Bulten en jeuk

Dan komt de schurftmijt om de hoek kijken. Nu komt het nog weinig voor, behalve als je het dus niet zo nauw neemt met hygiëne." Een specifieke toename voor de ziekte heeft hij niet. "Het blijft voor studenten lastig om de boel schoon te houden."

En wat als je het niet laat behandelen? "Dan kom je onder de bulten en grote jeukplekken te zitten. Maar eigenlijk is de motivatie om het te laten behandelen er altijd, want soms kunnen mensen zelfs niet slapen door de jeuk.

Dus daar wil je dan vanaf. Gelukkig is schurft relatief onschuldig." Van der Have drukt daarom iedereen op het hart drukken om alles netjes en schoon te houden. "Verschoon alles op tijd; voorkomen is altijd beter dan genezen."