Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Astronaut Images
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
de legionellabacterie?

Elenoor Nietsch

L

Legionella is vooral tijdens de vakanties een veelbesproken onderwerp. Toch weten nog te weinig mensen wat de infectie precies inhoudt en welke gevolgen een besmetting met zich meebrengt. Daarom besloten wij uit te zoeken hoe het nu écht zit met de wel gevaarlijke bacterie. "Bij een slechte of late behandeling kan een persoon er zelfs aan overlijden."

Ga je in de herfstvakantie weg? Laat de kraan of de douche op je vakantiebestemming dan een tijdje doorstromen voordat je het water gebruikt. Kom je terug van de vakantie, doe dan thuis hetzelfde. Legionellabacteriën kunnen namelijk makkelijk vermenigvuldigen in stilstaand water. Volgens Stichting Veteranenziekte kunnen de bacteriën door het inademen van hele fijne besmette waterdruppeltjes tijdens het douchen in de longen terechtkomen, waar ze vervolgens een ontsteking kunnen veroorzaken.

Dodelijke afloop

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschikt over de cijfers. Zo zijn 561 Nederlanders vorig jaar in aanraking gekomen met legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd. Nooit eerder heeft het RIVM zoveel meldingen van deze ziekte geconstateerd als in het afgelopen jaar. Tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen zitten twee tot achttien dagen, maar gelukkig is de ziekte niet besmettelijk.

Volgens Esther Huygen, voorzitter van Stichting Veteranenziekte, is er nog te weinig voorlichting over besmettingen door de legionellabacterie. “De symptomen van een lichte vorm worden vaak aangezien voor een griepje. De ziekte is in deze vorm niet dreigend, de klachten gaan zonder behandeling over."

Veteranenziekte

“De zware vorm van de infectie is daarentegen een longontsteking. Bij een slechte of late behandeling kan een persoon er zelfs aan overlijden. Verschijnselen van de zware vorm zijn hoge koorts, hevige verwardheid en vermoeidheid, hoesten, spierpijn en hoofdpijn.

Wanneer iemand longontsteking heeft, dan kan door middel van een urine- of slijmtest gekeken worden of iemand daadwerkelijk besmet is. Maar vaak is de weg naar een juiste diagnose nog te lang. Hoe eerder de patiënt de juiste diagnose krijgt, hoe groter de kans is dat diegene er bovenop komt." 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

"Bij twijfel is het verstandig om toch een test te doen bij de huisarts. Er kan dan op tijd een bijpassende antibiotica worden voorgeschreven. Toch kan het een hele poos duren voordat de patiënt zich weer helemaal de oude voelt”, aldus Huygen.

“Goede doorstroming in drinkwaterleidingen kan voorkomen dat de bacterie vermeerdert. Het is daarom goed om minimaal een keer per week alle tappunten in je huis te gebruiken. Daarnaast moet je warmwatertoestellen thuis afstellen op een minimumtemperatuur van 55 graden en in hotels en dergelijken zelfs op minimaal 60 graden. De bacterie kan bij deze temperatuur niet overleven.” 

Jij op VROUW

Ben jij ooit in aanraking gekomen met de legionellabacterie? En wil je over je ervaringen vertellen?

Stuur een berichtje