Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Hoe zit het nu echt met?

Deze vrouw doet iets helemaal fout
Zie jij wat?

Dimphy van Miltenburg

K

Kinderen die hun neus ophalen, worden vaak snel gecorrigeerd door hun ouders. “Ga je neus snuiten,” klinkt het dan. Maar is dat eigenlijk wel goed als je verkouden bent? En welke middeltjes helpen een verkoudheid voorkomen of genezen? 

We vroegen het aan Liane Tan, KNO-arts in het ziekenhuis Tergooi. 

Feit of fabel: Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten. 

Tan: “Feit. In je neusslijmvlies zitten trilhaartjes. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat het slijm dat in je neus- en bijholten wordt geproduceerd op een natuurlijke manier wordt afgevoerd. Per dag voeren die trilhaartjes gemiddeld een paar honderd milliliter snot af richting de keelholte, zonder dat je daar erg in hebt.

Als je je neus snuit gaat de lucht, en wellicht ook het snot, als het ware als een soort spookrijder de andere kant op. Het komt dan terecht in je holtes, waardoor de natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Als je heel hard snuit, kan dat zelfs pijn doen aan je oren. In het ergste geval blaas je het trommelvlies daarmee op. Het klinkt vaak heel vies, maar het is echt beter om je neus op te halen.”

Feit of fabel: Als je je neus te veel en te vaak ophaalt, krijg je een bijholteontsteking. 

Tan: “Fabel. Je kunt alleen een bijholteontsteking krijgen als je neus verstopt is. Maar dat heeft niets te maken met het ophalen van je neus. Tijdens een bijholteontsteking kan het pussige snot dat in de holtes wordt gevormd niet weg. Je kunt een bijholteontsteking soms ook krijgen door een ontstoken kies.

Sommige mensen hebben last van een chronische bijholteontsteking, bijvoorbeeld door roken of doordat ze een beroep hebben waarbij ze de hele dag verontreinigde of prikkelende lucht inademen.

Een stukadoor, hovenier, kapster of een manegehouder werken bijvoorbeeld in een omgeving waarin dit gebeurt. Belangrijk is om bij zulke beroepen de neus zo schoon en open mogelijk te houden om bijholteproblemen te voorkomen.” 

Feit of fabel: Je kunt een verkoudheid oplopen doordat je kouvat. 

Tan: “Fabel. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Deze kan door vochtdruppeltjes worden overgedragen (bijvoorbeeld tijdens niezen of in slecht geventileerde ruimtes). In de koude maanden worden wel meer mensen verkouden, maar het is niet de kou zelf die je ziekt maakt. Mogelijk tonen je slijmvliezen wel verminderde weerstand.

Het fenomeen ‘kouvatten’ heeft er meer mee te maken dat we vaker binnen en dichter op elkaar zitten, dus sneller bacteriën en virussen overdragen. Je kunt elkaar een verkoudheid ‘aanhoesten’, maar ook overdragen via handencontact. Dus nies niet in je handen, pak liever in een tissue (geen zakdoek!) en was regelmatig je handen.”

Lees verder onder de foto.

Liane Tan / Eigen foto

Feit of fabel: Kippensoep helpt tegen een verkoudheid. 

Tan: “Fabel, maar het kan wel verlichtend werken, net als stomen. Je kunt ook Thaise curry eten, daarvan gaat je neus ook open en komt het snot los. Als je verkouden bent en een verstopte neus hebt, adem je vaak door je mond. Daar kun je, naast het verkoudheidsvirus, keelpijn door krijgen, maar ook omdat het overmatige snot van je neus in je keel druipt.

Goed drinken is tijdens verkoudheid belangrijk om de slijmvliezen in je keel vochtig te houden en daarmee te verzachten. In vrijwel alle culturen bestaat een variant op kippensoep eten. Het kan allemaal verlichting geven tijdens een verkoudheid, maar het geneest niet.”

Feit of fabel: Neusspray is het enige dat werkt bij een verkoudheid. 

Tan: “Fabel. Tijd is je beste vriend. Op een gegeven moment gaat een verkoudheid vanzelf over. De meeste mensen gebruiken xylometazoline neusspray om de verstopte neus open te krijgen. Die neusspray kun je maximaal een week gebruiken, maar soms is de verkoudheid dan nog niet voorbij.”

Feit of fabel: Het gebruik van zoutoplossing wordt ontzettend onderschat. 

Tan: “Feit. Ik raad mensen aan om één keer in je leven een neusdouche aan te schaffen, welk merk maakt niet uit. Je mengt lauw water met een snufje zout, gewoon keukenzout volstaat. Als de zoutoplossing zo zout smaakt als tranen, is het goed.

Door te spoelen reinig je je neus en je geeft stofdeeltjes ook niet de kans om te blijven hangen. Mensen met allergieën kunnen het ook preventief gebruiken.”

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets kwijt op VROUW.nl?

Stuur ons dan een berichtje