Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Meisje stopt geld in spaarvarken
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Money, money, money...
Zo leert jouw kind sparen!

Daisy Heyer

U

Uit het Kinderonderzoek concludeert het Nibud dat jonge kinderen vaak slordig met hun pincode omgaan, maar ook dat kinderen van mensen die sparen vaker sparen dan kinderen van mensen die dat minder belangrijk vinden. Hoe kinderen en sparen beter samengaan zocht VROUW.nl voor je uit.

Dat ene truitje van een duur merk dat ze 'écht moeten hebben omdat ze er anders niet bij horen'? Je koopt het misschien toch maar, want je wil het niet op je geweten hebben dat je kind om die reden gepest wordt. Dat spelletje voor op de spelcomputer? Tsja, dat is zo leuk voor met zijn vrienden. En als ze net te lang gebeld heeft met dat vriendinnetje dat op vakantie in Amerika was? Dan lap jij die rekening van 230 euro maar, want jouw koter kan dat nog lang niet betalen en het is zó zielig… 

Boodschappen

Het is misschien allemaal goedbedoeld, maar wie te vaak de rekening van zijn/haar kind betaalt, draagt er wellicht aan bij dat het betreffende kind nooit gaat sparen. Maar hoe moet je het dan wél doen?

Opvoeddeskundige Marina van der Wal: "In ieder geval door ze al heel jong te betrekken bij bijvoorbeeld het boodschappen doen. Zo leren kinderen op jonge leeftijd al wat de waarde van producten is. Eén appel kost zoveel, als we aardappelen, andijvie en een rookworst kopen kost een maaltijd zoveel euro per persoon… Zo neem je ze spelenderwijs mee in het op waarde schatten van producten. Dat kan al vanaf het moment dat kinderen kunnen tellen.

Zakgeld

Daarnaast is het belangrijk om te laten merken dat je niet zomaar alles kunt krijgen wat je wilt, dat je voor sommige dingen moet sparen. Ook dat kun je ze al vanaf groep 1 leren. Vanaf - in ieder geval - de brugklas, geef je zakgeld en kleedgeld. Leer ze dan ook budgetteren: dus ga samen zitten en laat eens zien hoeveel nieuwe sokken, een truitje of een broek ongeveer kosten. Dan merken ze ook dat geld dus op gaat en je soms niets (meer) hebt om uit te geven."

Marina vindt ook dat je streng moet zijn: "En dus niet alsnog geld gaan verstrekken als je kind met een uitje mee wil waarvoor hij/zij eigenlijk met het zakgeld had moeten sparen. Dan is het ook echt: 'Helaas, je zakgeld is op dus je kunt niet mee.' Al heb ik het dan natuurlijk niet over een grote schoolreis. En bij kleedgeld adviseer ik om écht dure dingen zoals schoenen en een winterjas erbuiten te houden."

Lenen

Geen zakgeld geven vindt Marina, als je je kind verantwoordelijk met geld wil leren omgaan, geen goed idee. "Kinderen die geen zakgeld en/of kleedgeld krijgen, leren dan niet omgaan met geld. Als je er zelf niet zo goed in bent, kun je ook allerlei handige apps inschakelen die bijvoorbeeld leren pinnen."

Nog een fout die veel ouders maken: geld lenen aan hun kinderen. Marina dringt er dan ook op aan dat je je kinderen, vooral pubers, nooit en te nimmer geld leent. "Ten eerste vergeten ze het terug te betalen en mensen houden heel veel van hun kinderen, dus die vergeten het op een gegeven moment ook.

Potje

Daarvan leer je als kind dus hélemaal niets, ook niet als je zegt dat ze het 'de volgende keer natuurlijk wel zelf moeten betalen'. Gewoon ouderwets een potje voor die nieuwe barbie of die game. En is het geld op? Dan moet je werken voor je geld of wachten tot er weer geld op de rekening is gestort. Net als in het echte leven!"

Jij op VROUW.nl 

Heb jij jouw kind(eren) in financieel opzicht anders opgevoed en wil jij daarover vertellen? Of heb jij een ander verhaal dat je aan VROUW.nl kwijt wil?

Dan kan dat hier...