Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Ik heb er mijn buik vol van

Deel 18: 'Het internet wemelt
van de wilde kamelenverhalen'

Samira el Kandoussi

N

Na jaren hopen op de komst van de Ware, ontmoet Samira een man met wie ze de sprong in het huwelijksbootje waagt. Haar leven lijkt een droom als ze op 37-jarige leeftijd zwanger wordt van Bashir*. Maar ze belandt al snel in een nachtmerrie als ze hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Terwijl haar man vecht voor zijn leven, groeit het leven in Samira’s buik. Elke week schrijft ze over hun 'prachtige lijdensweg' (haar eigen woorden).

"Ik wil naar Marokko. Ik kwam net een oude kennis tegen die vol kanker had gezeten, maar op zijn laatste scan was hij helemaal schoon geweest. Een mirakel!" Nieuwsgierig vraag ik door. "Hoe dan?" "Nou, door 'kamelenwater' te drinken." "Wat bedoel je met 'kamelenwater'?" Ongemakkelijk: "Plas van een kameel."

Plas

Ik knipper met mijn ogen. "Waar ga je in Marokko kamelen vinden? Die tijd is voorbij. Daar loopt de jeugd ook met de blonde kuif van Neymar rond. Ik heb in Marokko nooit een kameel gezien, behalve in Marrakesh: die was er puur neergezet als vermaak voor toeristen!

"Jawel, er zijn twee kamelenboerderijen in het noorden van Marokko. Die man is in Marokko twee maanden lang elke dag naar de kamelenboerderij gereisd en heeft elke ochtend op een lege maag melk en plas gedronken."

Kamelendrol

Meteen raadpleeg ik mijn orakel Google en verhip: daar staat het. Het is een authentieke overlevering uit de islam. Het wordt aangeraden aan mensen die last hebben van maag en darmen om kamelenmelk en -plas te drinken. Ik zou ook alles proberen als ik in de schoenen van Bashir stond.

Ik zou zeker kamelenpies drinken. En, als ik honderd procent zeker weet dat die mij beter maakt, zelfs een kamelendrol eten! Het internet wemelt van de wilde kamelenverhalen, er gaat een wereld voor me open.

Borstvoeding

De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar het drinken van kamelenmelk. De universiteit bevestigt de islamitische overlevering; het schijnt ontstekingsremmend te werken tegen maag - en darmziekten. Van alle melksoorten schijnt het zeer dichtbij de bestanddelen te komen die ook in borstvoeding zitten.

Terwijl ik verder ga met mijn onderzoek vind ik de enige kamelenboerderij in Europa: gewoon in Nederland! Met een heuse webshop waar je melk kan kopen - ook in poedervorm - en crème van kamelenmelk.

Urinetherapie 

Wie nog een stap verder gaat in het plasverhaal is Martha M. Christy. Zij schreef het boek Your own perfect medicine. Zij schrijft dat het een weldaad is voor je lijf om je eigen urine op te drinken. Ze beschrijft diverse onderzoeken naar urinetherapie. Het schijnt een boost te zijn voor je gezondheid. 

Je eigen plas in je haar masseren of op je huid werkt goed tegen haarverlies en infecties. Plas zit niet vol gifstoffen, meent zij. Integendeel. Het is steriel en antiseptisch.

Een gunst voor je immuunsysteem, tegen ontstekingen, en werkt helend tegen kanker. In haar boek geeft ze voorbeelden van onderzoeken over de hele wereld waarbij urine een succesvolle remedie was tegen ziektes.

Alternatieve geneeswijzen

Ik ben zeker voor de reguliere zorg, maar vanwege het feit dat Bashir lange tijd werd weg gestuurd met maagzuurremmers terwijl er een tumor in zijn maag groeide, heb ik er minder vertrouwen in. Naast naar de huisarts gaan, zijn er nog meer manieren om advies en zorg te halen.

Terwijl ik verder lees, snap ik eigenlijk niet waarom ze het 'alternatieve geneeswijzen' noemen. Medicijnen bestaan nog niet eens honderd jaar. Daarvoor hebben mensen zich altijd op natuurlijke wijze geheeld: met kruiden, massages, cupping, naalden en blijkbaar ook urine! De wereld zit vol eeuwenoude wijsheden en helingmethodes!

Ik sla mijn laptop open en zoek tickets naar Noord-Marokko. Ik mag nu nog reizen als zwangere vrouw. De hitte zal wel ondraaglijk zijn, maar er wacht een kameel op ons.

Samira

Samira is (motiverend) spreker en freelance-journaliste, in haar werk probeert ze de wereld en het leven te begrijpen. Haar levenspad is een avontuur vol vragen over haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, maatschappij en liefde. In haar dagelijkse leven werkt ze parttime in een luxe boetiekhotel. Momenteel is ze bezig met een boek.