Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: JD Dallet
Ik heb er mijn buik vol van

Deel 25: 'De grootste vijand van de mens
is zijn ego'

Samira el Kandoussi

N

Na jaren hopen op de komst van De Ware, ontmoet Samira een man met wie ze de sprong in het huwelijksbootje waagt. Haar leven lijkt een droom als ze op 37-jarige leeftijd zwanger wordt van Bashir*. Maar ze belandt al snel in een nachtmerrie als ze hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Terwijl haar man vecht voor zijn leven, groeit het leven in Samira’s buik. Elke week schrijft ze over hun 'prachtige lijdensweg' (haar eigen woorden).

"Samira, ga je mee naar de bakker?"  Ik ben al vroeg wakker in het huis van mijn vriendin. Ik ben weer aan het rommelen en aan het zoeken naar het koffiezetapparaat. 

Djellaba 

"Kom, we gaan lekker brood halen." Eerst even koffie zetten voor de beveiliger die hier in de straat werkt. Mijn vriendin trekt haar hoofddoek recht, we gooien onze djellaba aan en vertrekken naar buiten. De straten zijn nog leeg. De beveiliger van de straat zit op zijn kruk en groet vrolijk en vol beleefdheden naar mijn vriendin. 

Ze geeft hem de koffie met wat broodjes. Allahihafdek Hadja; Moge Allah je genade tonen. Hadja: een respectvolle benaming voor iemand die de pelgrimstocht naar Mekka heeft gemaakt. Kiedeera, labas? Hadj mezian? 'Met uw echtgenoot ook alles goed en de kinderen?' Mijn vriendin groet beleefd en vriendelijk terug. 

Hoofddoek

We naderen de auto, mijn vriendin start de auto en voor we het weten, komen we aan bij de patisserie. Alle soorten broden die je je maar kunt voorstellen, mensen zijn aan het ontbijten... Achter de toonbank staan jonge meisjes zonder en met hoofddoek. We worden geholpen door een bloedmooie jonge Marokkaanse gesluierde dame met ogen als Bambi en een vrolijke stoute lach.

"Iedereen slaapt nog in het huis. We kunnen hier ook ontbijten, dan neem ik voor de mannen ontbijt mee." "Graag", knik ik. Ik bestel lamsaman, een Marokkaanse pannenkoek en een latte. We gaan zitten aan een van de tafeltjes in het ruime vertrek.

Hypocriet

"Ik vind het zo jammer voor je, Samira. Ik zie hoe je lijdt. Ik ken jou al zo lang. Jij verdient dit niet. Ik weet hoe lang je hebt gewacht met trouwen, ik weet dat er andere potentiële kandidaten zijn geweest. Maar het is lmaktab; het stond zo geschreven." Ze houdt mijn hand vast. "Er zit iets goeds in dit verstopt, je moet geduld hebben. Je hebt straks je kind Insjallah; als God het wilt. Houd je sterk."

Als we terug komen zit Bashir met de man van mijn vriendin te praten. Geen vuiltje aan de lucht. Hij is de beleefdheid zelve. Tegen alle anderen is hij vriendelijk. De hypocriet. Mijn vriendin praat gezellig mee over koetjes en kalfjes. 

Barsten

Ik ben in  Marokko, Tetouan, de lucht hangt vol dromen en geheimen. De wolken drijven voorbij. Het begint druk te worden in de straten, mensen passeren ons lachend, stelletjes houden elkaars hand vast. De monden lachen en spreken beleefdheden uit, maar wat er in ieders hart leeft, weet niemand.

Ze zeggen dat deze wereld niets anders is dan schijn en bedrog. Echt geluk is op deze wereld niet te vinden. Net als het goed gaat, gebeurt er weer wat. Zo veel gebroken harten. Ze zeggen dat door de barsten van je hart het licht heen komt. 

Dankbaar

Het geluk zit hem in de dankbaarheid voor alle kleine dingen. En als je klaagt, kijk dan altijd naar mensen die het slechter hebben en help ze. Wie zegt dat deze wereld echt is? Hoe lang bestaat de aarde eigenlijk en hoe veel volkeren hebben er voor ons geleefd? Ik mijmer en staar voor me uit. Waarom maken mensen ruzie met elkaar?

Ik heb het antwoord al gevonden: de grootste vijand van de mens is zijn ego. Mensen die het niet goed maken uit gekrenkte trots en koppigheid. Mensen die geen 'Sorry' kunnen zeggen. Ik staar naar Bashir. Het is zo simpel, het woord 'sorry'. Toch krijgt hij het niet uit zijn mond.

Over Samira

Samira is (motiverend) spreker en freelance-journaliste, in haar werk probeert ze de wereld en het leven te begrijpen. Haar levenspad is een avontuur vol vragen over haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, maatschappij en liefde. In haar dagelijkse leven werkt ze parttime in een luxe boetiekhotel. Momenteel is ze bezig met een boek.