Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hand moeder en kind
Foto: Hollandse Hoogte | Dominic Lipinski
Ik heb er mijn buik vol van

Deel 32: 'Het was
een prachtige lijdensweg'

Samira el Kandoussi

N

Na jaren hopen op de komst van De Ware, ontmoet Samira een man met wie ze de sprong in het huwelijksbootje waagt. Haar leven lijkt een droom als ze op 37-jarige leeftijd zwanger wordt van Bashir*. Maar ze belandt al snel in een nachtmerrie als ze hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Terwijl haar man vecht voor zijn leven, groeit het leven in Samira’s buik. Vandaag schrijft ze voor het laatst over hun 'prachtige lijdensweg' (haar eigen woorden). 

Met een warme lach staan ze om me heen.  Nu snap ik waarom verpleegsters zusters worden genoemd. Mijn baarmoedermond is te diep naar binnen, daardoor moet de baby een duik maken om naar buiten te komen. Uren verstrijken voordat er een paar centimeter ontsluiting is.

Alleen

Bashir is vandaag alleen naar Gent, uitgerekend op de dag van mijn bevalling heeft hij een chemotherapie in België. Ik ben alleen, maar ik ben niet eenzaam. Mijn hand wordt vastgehouden door dierbaren. Tranen gieten over mijn wangen omdat iedereen zo warm en lief voor me is. 

Dan komen de weeën - een flinke steek! Au! De pijn wordt steeds ondraaglijker. Ik houd mijn buik vast. Nu mijn laatste gesprek voor ik straks oog in oog met je ben. Ik ga je straks ontmoeten. Het was een prachtige lijdensweg. Ik heb geleden om je vader, maar wat ben ik toch blij met jou. Een lijdensweg vol pijn, maar jij bent mijn verlichting en mijn plezier. 

Weer een vreselijke pijnscheut. Ik kerm en schreeuw. Ik wil een ruggenprik! De verpleger wordt geroepen, inspecteert mijn ruggenwervel, en prik! Even is de pijn wat verzacht, maar uren later lijkt het uitgewerkt.

Pijn

De baby zakt meer naar beneden, het doet zo'n pijn. We zijn een hele nacht verder.  Ik ben uitgeput, ik kan niet meer. Ik wil het eruit. Eruit! Doe iets! Alsjeblieft! De stress en het verdriet van de afgelopen maanden stapelt zich op. Ik kan niet meer. Ik sluit mijn ogen. Alles wordt zwart. Ik daal af op een donkere trap.

Diep naar beneden, naar het land van de schaduwen en waar de gebroken zielen treurliederen zingen. Maar dan ineens hoor ik een stemmetje in mijn hart:' Je mag niet opgeven. Je kan het.'

Huilen

Ik pers weer. 'Ja’, roepen de zusters, 'we zien haartjes! Nog een keer.' Adem en pers! Ik pers...en dan voel ik een knip. In een flits vliegt er een roze garnaaltje aan een streng door de lucht en landt op mijn borst. Hard begin ik te huilen van geluk. Met zijn gezichtje naar mij toe staart hij mij aan.

Twee gitzwarte ogen kijken pittig mijn kant uit. Met een blik van: 'Hier ben ik mamma! Waarom doe je zo raar? Waarom huil je? Ik ben er nu toch!'  

Toekomst

Alle clichés zijn waar.  Zodra hij op mijn borst ligt, ben ik alles vergeten. Mijn lieve zoontje en ik hebben diep oogcontact. Zonder onze blik af te wenden staren we elkaar gehypnotiseerd aan. Maanden heb ik hem gedragen en nu is hij naar buiten gekomen. Een vertrouwde ontmoeting. 

Ik ben nu een moeder. De moeder van een zoon. Na alles wat ik heb meegemaakt, realiseer ik me een ding. Alles is een verhaal. Wat vertel ik mezelf en mijn zoon over ons verleden? Hoe ziet onze toekomst er uit?

Nu

Ik ben dankbaar voor alles wat er is gebeurd in mijn leven. Ik heb geleerd om niet te ver vooruit te denken. Je hebt alleen NU!

De reis met mijn zoon is vandaag begonnen. Ik wens iedereen die de afgelopen maanden met mij heeft meegeleefd het allerbeste. En denk erom: Je mag best boos zijn, maar laat het niet te lang duren. Boosheid is gif. Niet de ander, maar jij wordt er ziek van. Besluit daarna of je door je tegenslagen een bitter of juist een beter mens wordt. Voor mezelf weet ik al wat ik kies!

Over Samira

Samira is (motiverend) spreker en freelance-journaliste, in haar werk probeert ze de wereld en het leven te begrijpen. Haar levenspad is een avontuur vol vragen over haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, maatschappij en liefde. In haar dagelijkse leven werkt ze parttime in een luxe boetiekhotel. Momenteel is ze bezig met een boek.