Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

In het nieuws

Dovemansoren

Redactie VROUW

H

Het herhaalde verwijt van de vrouw klinkt als: ‘Hoe vaak heb ik het nu gezegd; je luistert gewoon niet!’ En het klopt: ook dat verwijt hoort de man allang niet meer.

Nu ligt het voor de hand om te denken dat de man een neurologische afwijking heeft; dat zijn brein kortsluiting krijgt als de vrouw begint te praten. En in lichamelijke zin is dat ook zo. Maar de psychologische reden dat de man lijdt aan selectieve doofheid is omdat hij zichzelf moet beschermen tegen een overdosis aan overbodige informatie.

Zo heeft de vrouw een onstuitbare neiging om ver voordat een afspraak van het één of ander gaat plaatsvinden, allerlei details te vertellen (‘Je moet wel weten dat de kat van Gerda net is overleden waardoor zij misschien niet in de stemming is om gezellig te doen’) die pas relevant worden op het moment van de afspraak. Vandaar ook dat menig man, op weg naar Gerda, zal vragen: ‘Wat was er ook alweer met Gerda waar ik rekening mee moest houden?’

Wat vrouwen dienen te begrijpen is dat hier geen sprake is van mannelijke onwil. Nee, een man gaat ook niet dagenlang met een koffer vol spullen zeulen als die spullen nog niet gebruikt worden. Hij neemt de koffer pas mee als het moment daar is, een kwestie van praktische intelligentie.

Welke spullen in de koffer moeten, mag zij bedenken. De vrouw heeft ook de onbeheersbare behoefte om, ineens, lange lijstjes van verplichtingen op te sommen op een manier die zo dwingend is dat de man last krijgt van verstikkingverschijnselen en automatisch overschakelt op de gedachte: ‘Ik moet al zoveel dat ik geen zin heb om mij verplicht te voelen op het moment dat ik juist zo geniet dat ik even helemaal niets hoef’).

Vandaar ook dat menig man zal zeggen: ‘Prima schat, laat me weten als het zover is’. Op dit punt zal de vrouw per se willen weten of de informatie wel is geland met de vraag: ‘Wat heb ik dan net gezegd?’ Foute vraag. Geen man die de behoefte heeft om, gelijk een leerlingetje in de brugklas, overhoord te worden door de juf.

Daarom zal zijn logische reactie zijn: ’Ik ben allang blij dat jij de agenda bijhoudt, dan hoef ik het niet te doen’. En ook op dat punt heeft de man een goed punt. Want het heeft geen enkele zin dat man en vrouw dezelfde informatie onthouden. Het voordeel van het echtelijk samenzijn is nu juist dat beiden kunnen putten uit een collectief geheugen.

Wil de vrouw gehoord worden, dan zal zij vaker met complimenten moeten strooien (‘Leuk om je te zien; ik heb je echt gemist’). Dat zijn woorden die nooit aan dovemansoren zijn besteed.
 

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl

Gerelateerde onderwerpen