Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Getty Images
In het nieuws

VROUW vertelt
'Ik laat alles door de au pair doen'

Redactie VROUW

H

"Het was nooit mijn bedoeling geweest om zo'n groot gezin te stichten, maar na twee zoons gingen mijn man en ik nog voor een meisje. Toen de echo werd gemaakt, bleek het een tweeling te zijn. We waren natuurlijk dolblij, maar het was wel even slikken.

Vier kinderen, dat betekende niet alleen pret voor vier, maar ook de zorg en opvangkosten voor vier, want ik piekerde er niet over om mijn te leuke baan op te zeggen. Ik werk vier dagen per week bij een internationaal bedrijf en heb het ontzettend naar m’n zin met al mijn collega's. Alleen... toen mijn man en ik gingen uitrekenen wat de kosten voor de opvang van vier kinderen zouden worden, schrokken we ons te pletter. Dat was bijna het bedrag wat ik per maand verdiende.

Tijdens een vriendinnenavondje met de Gooische Vrouwen-dvd in de speler, riep een van hen: "Waarom neem je geen Tipi Wan? Dat is veel goedkoper dan zo’n dure crèche." Ik vond het een briljant idee en terwijl ik informatie aan het verzamelen was, ging mijn man meteen op zolder aan de slag om nog een extra kamer te maken.

Een maand voordat de tweeling werd geboren, arriveerde onze eigen Tipi Wan. Ze is inmiddels vier maanden bij ons. Het is een lief, bescheiden meisje, de oudste van zeven, dat altijd haar moeder heeft geholpen met haar kleine broertjes en zusjes. Dat is te merken, want ze is een echte aanpakker en heel handig met de kinderen en het huishouden.

Het was in eerste instantie wel erg wennen om altijd iemand in huis te hebben, en ik vond het eerst ook moeilijk om haar te vragen om dingen voor me te doen. Maar ze lijkt het met plezier te doen. Wat een luxe, zo’n hardwerkend meisje in huis, dat aan één blik of babyhuiltje genoeg heeft en meteen voor je vliegt.

Omdat er twee baby's zijn, was het tijdens mijn zwangerschapsverlof heel handig dat er altijd een extra paar handen was om te helpen met voeden en de meisjes in bad doen. Ik kan het iedereen aanraden. Haar Engels is wat gebrekkig, maar de communicatie gaat steeds beter.

Sinds kort ben ik weer aan het werk. Niet alleen de crèche, ook de werkster heb ik opgezegd, want de au pair runt thuis de hele boel. Het is heerlijk om niet eerst als een gek voor sluitingstijd naar de crèche te racen, maar door blije kindjes in pyjama en het eten op het fornuis te worden verwelkomd. Ze ruimt ook de boel af en vult de afwasmachine. Hoef ik niet eens te vragen.

Het fijne is dat op de dagen dat ik thuis ben, ik lekker met de kinderen bezig kan zijn, terwijl Malaya het huishouden doet, al die klusjes waar je anders een groot deel van je weekend aan moet opofferen. Anders verveelt ze zich toch maar, zegt ze. Ik weet dat ze eigenlijk alleen licht huishoudelijk werk mag doen en niet meer dan 30 uur per week mag werken, maar ik laat haar gewoon alles doen.

Misschien vinden sommigen dat uitbuiting. Het zij zo. Ze zegt zelf dat ze in haar thuisland nooit zoveel zou verdienen en dat ze dolblij met ons is. Dus ik zeg: de beste uitvinding sinds het wiel, zo’n au pair!”

In VROUW vertelt blijven de inzenders anoniem. Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail of schrijf de redactie: vrouwmagazine@telegraaf.nl of Vrouw Magazine, Postbus 670, 1000 AR Amsterdam

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest

Gerelateerde onderwerpen