Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Flickr.com, InterlFreePress
Foto: © Flickr.com, InterlFreePress
In het nieuws

Online shoppen slecht voor milieu

Redactie VROUW

O

Ook zo gek op online shoppen? En dan alles wat leuk lijkt in alle kleuren en maten in een keer bestellen? Want tja, als het niet goed zit kan het toch makkelijk terug worden verzonden. Nu blijkt dus dat retourneren slecht is voor het milieu, omdat er hierdoor veel CO2 wordt uitgestoten.

Uit onderzoek van de Nederlands expertgroep Ecologie blijkt dat online consumenten ongeveer 60 procent van hun modeartikelen terugsturen. "Vrouwen bestellen jurkjes in vijf maten en drie kleuren en dan maar kijken wat het beste staat. De meeste goederen worden kosteloos geretourneerd, omdat retourkosten leidt tot verlies van klanten”, aldus Linsie Meijer, projectleider van de expertgroep.

Alternatief

De expertgroep is bezig met een alternatief voor het retourneersysteem, namelijk; een digitale 3D paspop. Op die manier zou de klant een beter beeld krijgen van hoe het kledingstuk staat en minder snel geneigd een sticker ‘Retour Afzender’ op het pakketje te plakken.  

"Vanuit duurzaamheid is de 3D paspop inderdaad een goed idee. Daarnaast kan het duurzame gehalte van online shoppen natuurlijk verbeterd worden door je voor je aankoop af te vragen of je die zoveelste musthave echt nodig hebt. Zo voorkom je onnodige aankopen, die na de bestelling miskopen blijken te zijn." Vertelt Lynsey Dubbeld, modejournalist en trendanalist.

Advies

Volgens Lynsey is het misschien ook een optie om je miskopen juist niet te retourneren. "Je kunt je miskopen ook verkopen of ruilen met vriendinnen, tijdens een kledingruilfeest, of aan een goed doel te geven.

Ook vertelt de trendanalist dat van de goede modemerken de maten heel betrouwbaar zijn. Dus  past een maat medium uit de herfstcollectie goed, dan is de kans groot dat diezelfde maat in de zomercollectie ook weer goed staat. Wel moet je oppassen met de spijkerbroekmaten, omdat die niet altijd hetzelfde zitten. “Om er zeker van te zijn dat een spijkerbroek goed zit, kan je het beste echt passen vóór aankoop. En dan is een winkelbezoek misschien handiger dan een online bestelling." Aldus Lynsey.

Meer tips van Lynsey? Kijk hier hoe je bewust kleding kunt kopen.

 

Gerelateerde onderwerpen