Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© GettyImages.
Foto: © GettyImages.
In het nieuws

De liefde: hel of hemel?

Redactie VROUW

W

Wie verliefd is zindert van opwinding en geluk. Echter al deze positieve gevoelens kunnen net zo goed kantelen naar jaloezie, destructie en verlatingsangst. Wat is de liefde eigenlijk? 

Bijna iedereen is wel eens tot over zijn oren verliefd geweest en kent de lichamelijke verschijnselen die daarmee gepaard gaan. Vlinders in de buik, trillende handen, slapeloosheid, verminderde eetlust, hartkloppingen en dat zalige gevoel van euforie.

Hersenscans

In de hersenscans van verliefde mensen werd gezien dat verliefdheid bepaalde gebieden in de brein activeert. In de studie zag men dat de productie neurotransmitters als dopamine en noradrenaline, beide betrokken bij gevoelens van drive, plezier en beloning, flink opflikkerden  wanneer beelden van de geliefde aan de proefpersonen werden getoond.

Wanneer je echt verliefd bent duurt deze minstens 17 maanden. Natuurlijk kan de vlam ook vele jaren branden, maar vroeg of laat toch meestal op een lager pitje. Stellen raken gewend aan alle vreugden van het dagelijkse samenzijn. Verliefdheid maakt in het beste geval plaats voor gehechtheid (gevoelens van verbondenheid en rust met degene van wie je houdt).

Als je verliefd bent, kleedt je je zo aantrekkelijk mogelijk, voel je een sterke empathie voor je geliefde. Ook pas je je eigen bezigheiden en gewoonten aan om zoveel mogelijk beschikbaar te zijn voor hem of haar.  

Verliefdheid

Relaties zijn tegenwoordig erg broos en vergankelijk geworden. Zodra het lichaam stopt met de productie van de vonkende hormonen is de kans groot dat de verkering uitgaat.

De minder leuke kant van de verliefdheid komt te weinig in beeld. Liefde is niet maakbaar. Ze overvalt ons en is bij vlagen intens en pijnlijk, schrijft de Nederlandse psychologe Marte Kaan in het boek Lang leve de liefde

Verliefdheid is ook verbonden met een destructieve kant. We gaan met een ander naar bed omdat we vinden dat we niet genoeg aandacht krijgen van onze eigen partner. Ook kunnen we razend zijn terwijl we eigenlijk verdrietig zijn.

Ook heb je je gevoelens niet meer in de hand. Hierdoor ontstaat er een emotionele afhankelijkheid, wat zich soms uit in bezitterigheid, jaloezie, verlatingsangst of angst om afgewezen te worden.

Naïeve hoofd

Vaak hebben mensen een droombeeld over de liefde en stoten daarbij telkens opnieuw het naïeve hoofd.

Wie iets van de liefde wilt begrijpen moet veel liefdesverhalen lezen, volgens de psychologe. Verhalen over jaloezie, liefdesverdriet, verveling en onvrijheid duiden de donkere kant van de liefde.

Haat en liefde liggen ook dicht bij elkaar. Deze grens is erg smal. Ook kan liefde met geweld voorkomen. Zaak is niet in een destructieve relatie te verzanden door naar elkaar uit te halen of telkens weer wraak te nemen.

Gerelateerde onderwerpen

Van de partners van VROUW