Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Getty Images
Foto: © Getty Images
In het nieuws

Etiquette: kinderen meenemen naar oud en nieuw feest of niet?
Kinderen níet uitgenodigd!

Redactie VROUW

T

Te midden van de knallende kurken rennen je zoontje en dochter uitgelaten door de kamer van jouw goede vriendin. De ergernis van het gezicht van de andere genodigden te lezen, om nog maar te zwijgen over de furieuze blik van jouw vriendin.

'Tja, dan had de gastvrouw maar specifiek op de uitnodiging moeten zetten dat kinderen niet uitgenodigd zijn voor haar nieuwjaarsfeestje', denk je nog. Maar hoe hoort het? Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler geeft advies.

Vraag:

Oud en nieuw wil je niet alleen vieren en je nodigt andere stellen uit. Maar mag je er als ouders automatisch van uitgaan dat de kinderen ook uitgenodigd zijn? Of ligt het aan de leeftijd van de kinderen? Hoe behoren ouders die hun kinderen meenemen zich te gedragen tijdens een Oud & Nieuw feest?

Antwoord:

Oud en nieuw wordt meestal in familiekring gevierd en is vaak een gezinsgebeuren. Wanneer je als ouders uitgenodigd wordt voor een Oud & Nieuw feest, ga je er misschien al snel vanuit dat de kinderen ook welkom zijn. Overleg daarom vooraf met de gastheer en gastvrouw wat precies de bedoeling is, om teleurstellingen te voorkomen.

Kijk op de sectie Etiquette voor een overzicht van Gonnie's adviezen!

Kinderen meenemen

Als er alleen volwassenen komen zal er niets georganiseerd zijn voor de kinderen en kunnen de kinderen zich al snel gaan vervelen. Ze zullen de aandacht van hun ouders opeisen en dat is hinderlijk voor jezelf als ouder, maar ook voor de andere gasten. Dring als ouder er niet op aan om toch de kinderen mee te brengen. Je hebt als ouder namelijk alle vrijheid om de uitnodiging voor het feest te accepteren of er voor te bedanken. Organiseer een oppas of blijf thuis.

Neem nooit ongevraagd je kinderen mee zonder vooraf te overleggen.

Als het een familiefeest is waarbij de kinderen ook van harte welkom zijn, kan je zelf als ouders beslissen of je de kinderen mee wilt nemen. Als je besluit de kinderen mee te nemen, bereid hen dan goed voor op een lange avond, waar ze langer op blijven. Laat kinderen thuis extra uitrusten, omdat heel jonge kinderen niet gewend zijn een hele avond op te blijven.

Campingbedje

Als gastheer en gastvrouw kun je de ouders tegemoet komen door ze een slaapgelegenheid aan te bieden voor de kinderen, zodat ze kunnen gaan slapen als ze moe zijn. Of dat de kinderen een deel van de avond slapen en later wakker gemaakt worden om de jaarwisseling mee te maken. Neem eventueel zelf een campingbedje mee.

Als kinderen ook welkom zijn op het feest voorzie je als gastheer en gastvrouw in een veilige kindvriendelijke ruimte waar ze kunnen rennen en spelen zonder iets te breken. Neem als ouder zelf ook veilig speelgoed mee, waar ze mee kunnen spelen. Zorg dat er voor elke leeftijd iets te doen is: kinderspeelgoed, tot gezelschapsspellen en gezellige kinderfilms. Oudere kinderen kunnen spelletjes doen of gezamenlijk naar een video kijken. Voorkom dat kinderen zich gaan vervelen en de aandacht van de ouderen gaan opeisen en gaan zeuren.

Verantwoordelijk

Natuurlijk blijf je als ouders verantwoordelijk voor het gedrag van je kinderen en pas je op je eigen kinderen en grijp je in als het nodig is en voorkom je dat de kinderen door hun gedrag alle aandacht opeisen. Als een kind het echt niet meer aan kan, neem je als ouder je kind apart in een andere ruimte en probeer het kind alsnog in slaap te brengen.

Wees overigens matig in je alcohol gebruik, om goed op je kinderen te kunnen blijven letten.

Het is leuk als de ouderen champagne drinken om het nieuwe jaar in te luiden dat de kinderen mee kunnen doen met kinderchampagne of appelcider.

Wees als ouder een goed voorbeeld bij het afsteken van vuurwerk en draag een veiligheidsbril en doe bij de kinderen ook een veiligheidsbril op.

Allemaal een gezellige jaarwisseling en een voorspoedig 2013!

Gonnie Klein Rouweler is imago en etiquette deskundige en director van Image Consultancy. Volg @GonnieProof op Twitter of Image Consultancy op Facebook

Heb jij een etiquettevraag voor voor Gonnie? Weet jij niet hoe je je moet redden of gedragen in een bepaalde situatie? Stel die vraag dan via vrouwinternet@telegraaf.nl.

Gerelateerde onderwerpen