Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© ANP
Foto: © ANP
In het nieuws

Rouwetiquette op een rij

Redactie VROUW

H

Heel Nederland condoleert de koninklijke familie met het verlies van prins Friso. Er is immers niets vreselijker dan een zoon of dochter verliezen. Wat moet je zeggen tegen de nabestaanden? En wat moet je doen? VROUW-etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler legt uit.

1. Overlijden

Het gezin is intens verdrietig en samen zullen ze het eerste verdriet over het overlijden van hun gezinslid met elkaar beleven. Iedereen doet dat natuurlijk op zijn of haar eigen wijze. Naarmate het bericht van overlijden naar buiten toe bekend wordt, zullen de naaste familie en naaste vrienden direct bij het gezin op bezoek gaan om hun steun te betuigen en hen te troosten.

2. Afstand houden

De eerste dagen zijn voor een gezin heel druk en emotioneel, omdat er veel geregeld moet worden. Als je wat verder van het gezin afstaat, wacht dan eerst de informatie op de rouwkaart of advertentie af. Vaak is er een contactpersoon die namens de familie nadere informatie kan geven. Als zeer naaste familie of vriend van het gezin kun je aanbieden voor het gezin te zorgen. Ontzorg: regel eten en drinken, en wees een helpende hand.

3. Rouwkaart

Op de rouwkaart staat alle informatie over de begrafenis of crematie vermeld. Wanneer er gelegenheid tot condoleren is en of er wel of geen bezoek aan huis is. Dit laatste geldt overigens niet voor de naaste familie en directe vrienden. Ook zal er aangegeven staan of er wel of geen bloemen gewenst worden of dat de overledene juist van een specifieke kleur bloemen houdt. Soms vraagt de familie in plaats van bloemen een donatie voor een goed doel. Soms staat er een dresscode vermeld op de rouwkaart.

Respecteer dit en volg de wensen van de familie op.

4. Bloemen

Als de overledene thuis is opgebaard kunnen bloemen en kransen voorzien van een lint of een kaartje bij een uitvaartcentrum of thuis, afgegeven worden. Je kunt de bloemen ook meenemen naar het crematorium, de begraafplaats of kerk. De begrafenisondernemer zal het boeket of de krans daar van je overnemen.

5. Condoleancekaart

Zodra je op de hoogte bent van het overlijden, is een condoleancekaartje naar het gezin toe altijd gepast. Langs deze weg kun je je medeleven betuigen. Zeker als je een rouwkaart ontvangen hebt, dien je iets van je te laten horen en op de een of andere wijze je deelneming te betuigen.

Juist in de eerste dagen is het voor het gezin fijn om op deze wijze je betrokkenheid te vernemen en biedt het enige troost.

6. Condoleanceregister

Tegenwoordig kan een begrafenisondernemer of familie op een website een condoleanceregister aanmaken, waar je ook een condoleancebericht achter kunt laten. Een handgeschreven kaart is persoonlijker.

7. Social media

Tegenwoordig posten (naaste) familieleden soms ook een bericht met foto van de overledene op Facebook, waarop Facebookvrienden kunnen reageren. Geef op Facebook geen negatief oordeel. Of je deze vorm van berichtgeving nou wel of niet chique vindt.

Condoleren via een sms’je of een e-mail is ongepast.

8. Bezoek aan huis

Bel, nadat je de rouwkaart ontvangen hebt, eerst even op als je bij de familie op bezoek wilt om af te spreken of, en op welk tijdstip, je bezoek het meest gelegen komt. En houd je aan de afgesproken tijd. Blijf een kwartier tot maximaal een half uur en let goed op de signalen van het gezin of je bezoek gewenst blijft. Wees begripvol naar het gezin en toon je compassie. Je kunt later (na de begrafenis) altijd nog eens terugkomen. Blijf vooral niet te lang zitten, tenzij het gezin nadrukkelijk aangeeft niet alleen te willen zijn.

Respecteer de wens van het gezin als zij geen bezoek aan huis wil en dring jezelf niet op.

9. Luisteren

Luister heel goed naar de wensen van het gezin. Laat hen praten over hun overledene en de herinneringen met je delen. Val het gezin niet lastig met je eigen ervaringen met andere overleden personen, maar wees belangstellend in wat zij te vertellen hebben. Haal met elkaar positieve herinneringen op over de overledene.

Gonnie Klein Rouweler

is imago en etiquette deskundige en director van Image Consultancy. Volg Gonnie op Twitter @GonnieProof of op Facebook: Image Consultancy

Stel jouw vraag!

Heb jij een etiquettevraag voor Gonnie? Weet jij niet hoe je je moet redden of gedragen in een bepaalde situatie? Stel die vraag dan via vrouwoproep@telegraaf.nl.

 

Gerelateerde onderwerpen