Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Eigen beeld
In het nieuws

Telegraaf in denim

Redactie VROUW

I

In opdracht van Pepe Jeans maakte de Britse kunstenaar Ian Berry een kiosk gemaakt van duizenden stukjes denim.

Voor iedereen die van kranten en tijdschriften houdt is dat sowieso een prettig gezicht, omdat het een ouderwets type kiosk is die je nog amper ziet. Maar het hart van ondergetekende maakte een extra sprongetje toen ze tussen de New York Times, New York Post en de USA Today een denimeditie van De Telegraaf ontwaarde. “De opdrachtgever wilde dat ik alleen alle belangrijke kranten in denim goot”, vertelde Ian. Met een grote lach: “Daar horen jullie blijkbaar bij”. Dat doet deugd.

 

Ook speciaal was de manier waarop Ian zijn kunstwerken maakt. Zo op de foto ziet het er tweedimensionaal uit, maar wie de kans krijgt om het werk live te bewonderen, ziet dat elke vorm, schaduw of kleurverschil van ontelbare stukjes spijkerstof is gemaakt.

Debbie Harry (Blondie) vond het werk zo bijzonder dat zij hem vroeg om een denimportret van haar te maken. “Ik moest dubbel checken of het wel echt was”, vertelde Ian. “Ik was zo verbaasd. Debbie Harry, hallo, dat is een levende legende”.

Hij koos een foto van de Atomic zangeres en ging aan de slag. Weken werkte hij aan het doek dat 244 x 130 cm meet. “Vroeger stroopte ik stad en land af om oude denim in tweedehands winkels en markten te scoren. Nu mensen weten wat ik doe, krijg ik regelmatig oude broeken thuis gestuurd.”

“Ik kan met elk spijkerstuk werken”, vervolgt hij. “Zolang het maar indigo is. Nadat ik de tekening heb opgezet, begin ik de stof te knippen en snijden, en vervolgens plak en naai ik de stukjes vast”. Hij beaamt dat het monnikenwerk is. “Het is rustgevend. In mijn atelier zit ik tussen hopen jeans. Ik voel me er als een vis in het water.”