Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Ab Blauw
Foto: © Ab Blauw
In het nieuws

Vrienden blijven na scheiding, kan dat?

Redactie VROUW

N

Na maanden speculeren is het hoge woord er eindelijk uit: Katja en Thijs gaan scheiden. Het veelbesproken koppel laat weten dat ze verdergaan als goede vrienden, maar vooral als trotse ouders van dochtertje Sammie. Maar hoe haalbaar is dat? En wat heeft dat voor invloed op kinderen als ouders als vrienden uit elkaar gaan? VROUW.nl vroeg het aan scheidingsmediator Yolande de Best.

Vrienden blijven: en de kinderen?

"Zeker is dat de scheiding voor de kinderen een grote verandering teweeg zal brengen, dat de schok hoe dan ook groot zal zijn. Papa en mama zullen niet meer in een huis wonen. De routines zullen veranderen, de kinderen zullen waarschijnlijk voor een deel in het ene, voor een deel in een ander huis wonen. Misschien zullen ze de ene of andere ouder veel minder zien dan ze gewend waren. Allemaal enorme veranderingen", legt de Best uit.

---
Ook een vraag voor onze scheidingsmediator Yolande? Stel 'm hier!
---

Dagen in kaart brengen

Volgens de Best hangt het besef van de scheiding ook af van de leeftijd van de kinderen. "Kinderen vanaf een jaar of zes zullen enigszins begrijpen wat er speelt, maar als ze jonger zijn, hebben ze geen idee wat een relatiebreuk precies inhoudt.. Zo hebben piepjonge kinderen van een jaar of twee bijvoorbeeld totaal geen tijdsbesef: ze weten bijvoorbeeld niet hoe lang het duurt voordat ze papa weer zien.

Juist die veranderingen kunnen jonge kinderen behoorlijk van slag maken. Het is voor ouders daarom ook van groot belang om goed met de kinderen te blijven praten. Wat gaat er in ze om? Zit ze iets dwars? Worstelen ze met vragen? Bovendien is het een goed idee om een kalender te maken. Op die kalender geef je precies aan wanneer ze bij papa en wanneer ze mama zijn. Dit schept duidelijkheid en geeft de kinderen meer rust", vertelt de Best.

Waarom gaan ze dan uit elkaar?

"Stel dat de scheiding écht  harmonieus verloopt en jullie als vrienden uit elkaar gaan, dan is dat voor de kinderen niet per se makkelijk. Want hoewel kinderen niets ergers vinden dan papa en mama die ruzie maken – en dat geldt voor kinderen van álle leeftijden – is het ook moeilijk te bevatten dat ze doen alsof ze elkaar nog wel heel lief vinden. Alsof ze vrienden blijven. Want waarom gaan ze dan uit elkaar?

En als papa en mama het niet erg vinden, waarom voelen ze zich dan zo akelig? Het is universeel dat kinderen het verschrikkelijk vinden als hun ouders gaan scheiden. Of ze nu in Hollywood wonen of in Hattem. En als die dan doen alsof het leed wel meevalt, zorgt dat voor een gevoel van onbegrip. Wat een kind maar al te vaak opkropt", vertelt de scheidingsmediator.

---
Wat betekent een scheiding voor kinderen?
---

Twee kamers, twee keer cadeautjes!

"Ouders hebben soms de neiging om problemen en verdriet voor hun kinderen te bagatelliseren: met de beste bedoelingen, omdat ze denken hun kroost daarmee te beschermen. Ze wijzen bijvoorbeeld vooral op de positieve kanten van gebeurtenissen. Zo ook met een scheiding. ‘Je krijgt twee kamertjes. En twee keer cadeautjes als je jarig bent…’

Ook hierbij geldt weer dat een kind misschien wel – omdat ze nu eenmaal altijd loyaal zijn aan hun ouders – doet alsof ze dat fijn vindt, maar dat ze in de praktijk écht al die cadeautjes en mooie nieuwe kamertjes met liefde zou willen inruilen voor ‘papa en mama gewoon weer samen’.  En hoe fijn het ook is dat papa en mama niet rollebollend door hun villa gaan, het maakt het verdriet van de kinderen om hun scheiding niet minder", aldus de Best

Wat vinden jullie: moet je voor de kinderen vrienden blijven of maak je het ze dan alleen maar moeilijker? Deel je advies hieronder!

Yolande de Best

heeft na een lange carrière als hoofdredacteur bij opvoedbladen een carrière switch gemaakt: ze is sinds 2007 scheidingsmediator. Als pedagoog en KIES-coach staat het welzijn van de kinderen na de scheiding bij haar bovenaan.

Ook is ze nog regelmatig actief in de media: ze was de scheidingscoach van het RTL programma Echt Scheiden en schrijft regelmatig over dit onderwerp. Recent verscheen van haar hand ‘De eerste 100 weken na je scheiding’, een boek met 21 interviews met vrouwen over de periode rond hun scheiding. Meer informatie vind je op haar site BestMediation.nl.

Stel je vraag aan Yolande

Heb je een vraag over scheiden of scheidingsmediation voor Yolande? Stel die dan op vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. Vraag voor Yolande

 

Gerelateerde onderwerpen