Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

Hooikoorts:
kun je daar zelf iets aan doen?

Annemarieke Vergunst

W

Wie het afgelopen weekend niet heeft gemerkt, gaat het deze week waarschijnlijk wel merken: door de combinatie van veel zon én regen kunnen hooikoortspatiënten vrijdag beter binnenblijven. Tijd om deze irritante allergie eens tot op de bodem uit te pluizen. Want kun je eigenlijk iets dóen aan hooikoorts?

Hoe zit het precies met hooikoorts?

Wanneer je last van hooikoorts hebt, reageert je immuunsysteem overactief op het stuifmeel (pollen) dat je inademt. De pollen zweven vrij rond in de lucht, waardoor iedereen ze binnenkrijgt. Sommigen hebben hier een heftige reactie (niezen, benauwdheid, jeukende en pijnlijke ogen, loopneus) op en dan kun je zeggen dat je last van hooikoorts hebt.

 

Hooikoorts is een verzamelnaam

Maar hooikoorts is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende allergieën. Er zijn namelijk meerdere polsoorten. Sommige bomen, planten en grassen hebben sterkere allergenen (eiwitten waar je allergisch voor kunt zijn) dan anderen. Zo hebben de hazelaar, de wilg, de berk, de eik, de brandnetel, de linde en grassen sterke allergenen. Hooikoortspatiënten hebben één of meerdere pollenallergieën. 

Pollenseizoen

De verschillende pollen hebben elk een eigen seizoen waarin ze veel in de lucht rondzweven. Dit komt doordat de bomen, planten en grassen andere bloeiperiodes hebben en dat is de periode dat ze pollen afgeven. Soms begint een seizoen wat eerder dan gewoonlijk of loopt het wat langer door. Zo kan het dus zijn dat de graspollen al in april in de lucht hangen, en pas in november weer langzaam verdwijnen. 

Testen

Om er zeker van te zijn voor welke pollen je allergisch bent, kun je een bloedtest of een huidtest doen. Ga hiervoor naar de huisarts. Die kan de test doen of hij kan je doorverwijzen naar een andere arts die daarin gespecialiseerd is (dermatoloog of kno- arts). Bij een bloedtest wordt je bloed afgenomen door middel van bloedprikken en daar wordt vervolgens onderzoek naar gedaan. Ook kan via de huid getest worden voor welke pollen je allergisch bent: de verschillende allergenen worden dan in kleine hoeveelheden onder je huid gespoten. Dan wordt er bijgehouden op welke allergenen je een reactie krijgt (rode huid of jeuk).

Lees hieronder hoe voeding invloed heeft op je hooikoorts, hoe je met make-up je hooikoortsgezicht kunt verdoezelen en wat je verder kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van pollen.

Voedingtips

Vaak hebben mensen die last hebben van hooikoorts één of meerdere voedselallergieën. In alle voeding zit namelijk histamine. Dit is een stof dat je lichaam ook aanmaakt tijdens een allergische reactie. Je lichaam heeft een grens tot waar het histamine kan verdragen. Daarom is het belangrijk om te weten welke voedingsproducten je allergie versterken en welke minder invloed hebben.

Kruisallergie

Tussen sommige pollen en voeding bestaat een wisselwerking. Dit wordt een kruisallergie genoemd. Bijvoorbeeld: mensen met een graspollenallergie zijn vaak allergisch voor, of krijgen verergerde klachten bij, het eten van de allergie-familie Nachtenschade. Dit zijn voedingsproducten van de Solanaceae planten. Denk aan aardappelen, aubergines, chili- groene- en Spaanse pepers, paprika, piri piri, tabak, tomaten en goji bessen.

Anti-histamine dieet

Gezondheidscoach Rolien Scheepbouwer stelde twee lijstjes op met op het ene lijstje de producten waar veel histamine in zit, dus waar je beter vanaf kan blijven, en op het andere lijstje de producten waar weinig histamine in zit. Zo kun je bijvoorbeeld een anti-histamine dieet samenstellen waardoor je minder snel aan je histaminegrens zit.

Histaminerijke producten

Histamine-arme producten

 • Biologisch rund, kip en kalkoen

 • Mango's, papaja's, druiven en vijgen

 • Bonen en andere peulvruchten

 • Paprika en rabarber

 • Vis uit de diepvries

 • Jonge kaas, smeltkaas en slagroom

 • Witte wijn, whiskey, jenever en wodka

 • Thee zonder te veel kruiden

 • Knoflook en ui

 • Honing

 • Jam van de histamine-arme vruchten

Toch reageert iedereen anders op voeding. Deze lijstjes zijn daarom een gemiddelde waar je ongeveer vanuit kunt gaan. Wil je toch zeker weten welke producten je allergie versterken? Laat dan een bloed- en/of huidtest doen bij je huisarts of in het ziekenhuis.

Huishoudtips

Niet alleen voeding heeft invloed op je allergie, ook alledaagse handelingen als stofzuigen, haren wassen en je kleding ophangen hebben invloed. Om je het hooikoortsseizoen een beetje door te helpen, hebben wij de beste tips op een rijtje gezet. Denk aan het vaker wassen van je kleding en beddengoed, muggengaas voor je ramen, tuinieren (wát? ja echt!) en nog veel meer. Bekijk snel de tips:

 • Begin op tijd met je medicijnen. Dit betekent dat je het best 3 tot 4 weken voordat de pollen door de lucht zweven, begint met het slikken(pilletjes), spuiten(prikken of neusspray) of smeren(vaseline of zalf) van je medicijnen.

 • In de stad heb je 3 tot 5 keer minder pollen in de lucht dan op het platteland. De beste momenten om naar buiten te gaan, zijn in de stad vlak na een regenbui of in de ochtend. Op het platteland kun je beter 's avonds naar buiten gaan. Langs drukke wegen zijn er ook veel pollen in de lucht. Dit komt doordat het verkeer veel wind veroorzaakt waardoor de pollen steeds opwaaien.

 • Blijf bij droog en windstil weer zoveel mogelijk binnen. Ga je toch naar buiten? Draag een (zonne)bril en smeer een beetje crème of vaseline rond je ogen en neus. De (zonne)bril houdt de meeste pollen uit de buurt van je ogen. Aan vasaline blijven de pollen kleven, zodat ze je neus niet bereiken.

 • Binnen heb je ook nog kans op pollen. Probeer daarom ramen en deuren zo veel mogelijk te sluiten. Wil je toch even je raam openen? Plak daar dan muggengaas voor. Dit houdt bijna 80 procent van de pollen tegen.

 • Zorg ook dat je gedragen kleding niet in je kamer ophangt. Pollen blijven lekker hangen aan de stoffen van je kleding. Was daarom je kleding ook wat vaker. Zo maken pollen minder kans. Neem dan ook gelijk je beddengoed mee in de wasmachine, het is verstandig om dat vaker te wassen in het pollenseizoen. Pollen blijven nu eenmaal aan alles kleven, dus ook aan jou. Wanneer je hoofd het kussen raakt, kunnen de pollen hun weg vervolgen naar je beddengoed. Probeer daarom ook je haar 's avonds te wassen. Daarmee verwijder je een groot gedeelte van de aan jou klevende pollen.

 • Je doet er alles aan maar toch weten de pollen je huis binnen te dringen. Stofzuig daar om wat vaker. Zo blijven ze  niet liggen en heb jij even een ademmomentje.

 • Ga tuinieren. Plant in je tuin felgekleurde bloemen zoals hortensia's azalea's en lelies. Het stuifmeel (pollen) van deze bloemen worden verspreid door insecten, niet door de wind. Deze pollen komen dus niet in de lucht terecht waardoor ze ook je neus, kleding en haren bereiken.

Beautytips

De pollen zijn toch door je afweersysteem heen gebroken met rode en dikke ogen en een pofferig gezicht als gevolg. Toch wil je je een beetje toonbaar maken wanneer je besloten hebt de pollen te trotseren en naar buiten gaat. Probeer dan deze tips!

Opgezwollen gezicht

 • Door schaduw en make-upaccenten aan te brengen in je gezicht, lijkt je gezicht minder gezwollen. Zo kun je een donkere oogschaduw gebruiken en je jukbeenderen aanzetten met een highlighter.

 • Ook je haar kan veel verbergen - letterlijk. Ga voor wat meer volume waardoor je gezicht kleiner oogt met die volle bos krullen eromheen.

Roodheid in je gezicht

 • Rode huid: zakdoekjes voor je loopneus en wrijven in je jeukende ogen; onze huid krijgt flink wat te verduren tijdens het hooikoortsseizoen. Je huid zal al snel rood uitslaan en kan ruw aanvoelen. Gebruik daarom een goede hydraterende crème, vooral op de rode plekken. Een camouflerende primer kan je roodheid goed verbergen, daarover een beetje foundation en niemand die je rode neus opmerkt.

 • Rode en kleine ogen: doordat je ogen jeuken en je er misschien in wrijft, knijpen ze een beetje dicht, zijn ze rood en lijken ze wat kleiner dan normaal. Breng met een wit oogpotlood een wit randje aan op de binnenkant van je onderste wimperrand. Het wit in je ogen komt dan meer naar voren. Breng een donkere eyeliner aan op de binnenkant van je bovenste wimperrand en gebruik valse wimpers waar je een laagje mascara op aanbrengt. Je zult zien dat je blik opener en minder rood is.

Make-uploze dagen

Omdat je gezicht al zoveel te verduren krijgt, doe je er verstandig aan om make-uploze dagen in te plannen. Het liefst één of twee dagen per week. Zo kan je huid zich herstellen van al het gerommel met crèmes, make-up en zakdoekjes op je gezicht. Doe je dit niet? Dan zie je de gevolgen niet direct maar juist in de winter. Je huid is dan gevoeliger en sjaals, mutsen en de kou zorgen dan voor een ruwe pijnlijke huid.

Uitjes

Je wilt eropuit maar jij of je kind hebben hooikoorts, wat nu? Alleen maar binnenblijven is in ieder geval niet de oplossing. Wij hebben een aantal uitjes op een rijtje gezet waar je met hooikoorts minder kans loopt op een allergische aanval.

 • Ga samen gezellig een dagje naar het strand. Hier zweven namelijk de minste pollen in de lucht. Neem een duik in het water of bedenk leuke spellen voor op het zand. Neem een goed gevulde picknickmand mee en maak er een heerlijke dag van.

 • Stap aan boord van historische schepen en maak een rondvaart door de haven bij het Maritiem Museum. Speciaal voor kinderen van 4 tot 10 is er de Professor Plons expo. Hier is het niet alleen kijken maar juist veel doen voor de kinderen. Het is in de haven van Rotterdam, waar je dus weer omgeven bent door water en er geen platteland in de buurt te verkennen is.
  www.maritiemmuseum.nl

 • Maak een rondvaart door Amsterdam. Sjonnie, de Amsterdamse muis, wil zijn vriend Harold helpen zijn angst voor water te overwinnen. Terwijl jij naar een volwassen verhaal luistert, gaan de kinderen op avontuur met Sjonnie en Harold, door te luisteren naar een audiotour. Met een Zoetwaterpiratenkijker spotten ze alle dieren in de stad, herkennen ze watergeluiden én ontwerpen ze een woonboot of een familiewapen voor Harold, die toch wel graag op het water wil wonen. Tip: in de stad kun je beter in de ochtend de deur uit dan 's avonds. 's Ochtends hangt de lucht nog niet vol met pollen.
  www.blueboat.nl

 • Hoewel je niet direct aan een school zou denken om naartoe te gaan, zou je het Universiteitsmuseum Utrecht eens kunnen proberen. In het jeugdlab gaan de kinderen aan de slag met allemaal leuke proefjes. Ook is er genoeg te zien voor de ontdekkende jeugd, denk aan vliegende honden of wat dacht je van een draakje?
  www.universiteitsmuseum.nl

 • Ook Beeld en Geluid is geen gewoon museum. Bij deze interactieve Experience kun je genieten van tv-shows, je kunt een screentest doen voor een soap of je kunt het podium beklimmen om een spannend optreden weg te geven. Genoeg te doen en te leren én het is binnen!
  www.beeldengeluid.nl

 • Stel je voor: als roodbloedlichaampje maak je een reis door het menselijk lichaam in het 5D-harttheater van CORPUS. Het eindpunt: het brein. Daar ontdek je hoe ons brein werkt en functioneert. Het is binnen en daarom uitstekend voor kinderen met hooikoorts. 
  www.corpusexperience.nl

 • Voor de ontdekkingsreizigers is er nu een manier om een reis door de Melkweg te maken, en dat binnen: Space Expo! Leer alles over de ruimte en de bekendste astronauten - zegt André Kuijpers je iets? Ideaal natuurlijk wanneer je zo veel mogelijk binnen wilt blijven.
  www.space-expo.nl

 • Helaas is in bomen klimmen met hooikoorts niet zo'n verstandig idee. In het indoor klimpark van Coronel kun je toch de hoogte in! Geniet van de spanning wanneer je hoog boven de grond een hindernisbaan aflegd en aan het eind ga je zwiepend aan een koord naar beneden. Geniet samen van dit inspannend dagje uit.
  www.coronel.nl

Gerelateerde onderwerpen