Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
In het nieuws

'Mijn vader met Parkinson kreeg een doodswens'

Redactie VROUW

O

Op 11 april werd wereldwijd aandacht gevraagd voor Parkinson tijdens de Wereld Parkinson Dag: een ziekte die vergaande gevolgen heeft voor de patiënt, maar ook voor de omgeving. ”Mijn vader was er eigenlijk ook voor zijn dood niet meer”, vertelt de 30-jarige Francisca van der Linden. Onlangs verloor zij haar vader aan de ziekte na ruim 10 jaar vechten. ”Zijn velletje was er nog wel, maar zijn koppie was er niet meer bij."

'Zijn blik werd star'

Francisca vertelt: ”Ik begon door te krijgen dat er iets met mijn vader was toen ik bij het avondeten wat zat te vertellen. Hij was altijd een hele aandachtige luisteraar, maar ineens viel hij tijdens mijn verhaal in slaap. Vijf minuten later was hij er weer. Achteraf kon je het ook zien aan zijn blik, die werd star. De trillingen, die veel patiënten hebben, dat had hij niet zo, maar hij was wel stijf. In het begin namen we het als gezin laconiek op, het is geen dodelijke ziekte, dachten we. En bovendien ging het nog best goed."

'Ziekte sloeg op zijn geest'

”Na tien jaar werd het een ander verhaal. De ziekte begon echt op zijn geest te slaan. Alles werd zijn waarheid. Dus als hij zei dat er een gat in het plafond zat, dan was dat ook zo. Hij begon dingen te vergeten, liet het vuur aanstaan na het koken en hij werd heel star in zijn denken. Mensen die Parkinson hebben, ontwikkelen vaak een vorm van verslaving ernaast. Mijn vader kon niet meer zonder aandacht. En hij kreeg last van waanideeën, dacht dat hij achtervolgd werd en dat er camera’s op hem gericht stonden. Hij werd ook agressief. Dat was heel moeilijk voor ons als gezin. Daar hebben wij veel verdriet van gehad. Uiteindelijk zijn mijn ouders zelfs apart gaan wonen. Ik denk dat dat niet nodig was geweest met de juiste begeleiding, maar zo is het helaas wel gelopen. Bijna 70 procent van de huwelijken overleeft een dergelijke ziekte niet."

'Mijn vader kreeg doodswens'

”Mijn vader kreeg uiteindelijk een doodswens. Hij wilde niet meer verder op deze manier. Hij is uiteindelijk uit het leven gestapt. Ik heb daar nog steeds veel verdriet van. Er zijn nog zo veel momenten dat ik hem er graag bij zou willen hebben. Zo gaan mijn vriend en ik trouwen dit jaar. Ik had zo graag gewild dat hij daar bij had kunnen zijn."

Wereld Parkinson Dag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts Dr James Parkinson, die de ziekte heeft ontdekt.

Heb jij ook ervaring met deze ziekte in je omgeving? Wat doet het met jou of heeft het met jou gedaan? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen