Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

Relatieadvies
Help! Hij wil een time-out... Wat nu?

Redactie VROUW

R

Rafael van der Vaart en Sabia Engizek, Peter R. de Vries en echtgenote Jacqueline, Lauren Verster en Jort Kelder; de bladen staan vol met relatiebreuken. De één gaat scheiden, de ander neemt een time-out; een pauze in de relatie waarbij je geen contact (of zo minimaal mogelijk) met elkaar hebt. De een verhuist daarvoor naar een tijdelijke woning, de ander kiest voor een contactverbod in huis. Maar is een time-out niet slechts uitstel van executie? Wij vroegen het onze columnist en psychotherapeut Jeffrey Wijnberg.

"Een time-out past goed in de moderne relatie cultuur. Je hebt meer opties. Vroeger werd je verliefd, daarna was je verloofd en uiteindelijk was je getrouwd. Tegenwoordig moet je met je partner afspreken hoe ver jullie zijn in de relatie. Bijvoorbeeld: een vrouw vraagt haar 'vriend' wat ze nu voor een relatie hebben en hij antwoordt serieus: wij hebben nog geen relatie, we zijn toch nog in de orientatiefase? Maar je hebt ook relaties die pas officieel zijn als ze op Facebook staan."

Uitstel van executie

"Of een time-out werkt en je daarna nog bij elkaar blijft, hangt vaak af van degene die de pauze voorstelt. Mannen hebben namelijk meer moeite met het uitmaken van een relatie. Hij kiest dan voor een time-out om op een verzachtende manier aan te geven dat hij de relatie niet meer ziet zitten."

--

Tips tijdens een relatie time-out

--

Vrouwen nemen de beslissingen

Het beste kan een man zijn vrouw de meeste beslissingen laten nemen, stelt Wijnberg. "Dit zie je als het gaat om een time-out. Met dit voorstel dwingt een man zijn partner eigenlijk om een besluit te nemen. En laat vrouwen maar dat besluit nemen. Dan werkt een relatie het best. Zo werkt het ook met een meubel uitkiezen of flirten in de bar. Je denkt dat een man de vrouw versiert in de kroeg, maar hij moet van tevoren wel zien of zij ervoor openstaat. Zodra zij groen licht geeft, kan de man aan de slag."

'Doet hij nog wel zijn best?'

Daarom is het een ander verhaal als de vrouw voorstelt om tijdelijk uit elkaar te gaan. "Wanneer een vrouw vraagt om een time-out probeert zij eigenlijk te achterhalen of haar partner nog wel zijn best doet en of hij zich goed gedraagt. Want een vrouw vraagt om een pauze wanneer ze merkt dat de relatie niet meer werkt. Voor een vrouw is een time-out dus zeker een manier om problemen in een relatie op te lossen en minder vaak om de relatie op een afgezwakte manier te beëindigen."

--

Zo geef je opbouwende kritiek en leer je incasseren

--

Zonder bemoeienis nadenken

"Een time-out is bedoeld om even afstand te nemen van de situatie zodat je weer terugkomt bij jezelf. In een relatie ga je al snel voor elkaar denken, de time-out is dé tijd om voor jezelf na te denken zonder bemoeienis van een ander. Vaak is het probleem in de relatie dat je minder je best doet voor elkaar en dat je het wederzijdse respect een beetje uit het oog verliest. Daarom kun je na een time-out elkaar vaak weer met meer respect behandelen. Je waardeert de ander, ook als diegene wat meer ruimte nodig heeft. Een time-out hoeft dus zeker geen einde van een relatie te zijn, mits het duidelijk is wie de pauze wilt en waarom. Maak daarom ook duidelijke afspraken, zeker als er ook kinderen in het spel zijn, en houd je daaraan."

--

Eindigt je relatie na een time-out? 11 redenen waarom je gelukkig single bent

--