Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

Advies
Hoe zit het nu écht met e-nummers?

Redactie VROUW

J

Je kind trakteren op snoep of frisdrank? Als het aan Foodwatch ligt is het binnenkort verleden tijd. De consumentenorganisatie wil dat supermarkten deze producten met e-nummers uit de schappen halen aangezien het kinderen nadelig zouden beïnvloeden. Maar is dat zo en hoe zit het nou eigenlijk met e-nummers? Kunnen we die inderdaad beter weren? VROUW.nl vroeg het voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets.

Was het e-nummer voorheen niet meer dan een simpel nummertje, tegenwoordig worden producten voorzien van e-nummers steeds vaker geweerd. Toch is dat volgens Astrid nergens voor nodig. "Gevaarlijke e-nummers bestaan niet. Hulpstoffen krijgen namelijk pas een e-nummer als de de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (AFSA) ze heeft gecontroleerd."

Tevens is het volgens Astrid een misverstand dat e-nummers altijd handmatig worden toegevoegd aan onze voeding. "Veel producten zoals groenten en fruit bevatten van nature al verschillende e-nummers zoals vitamine C. Een sinaasappel, citroenzuur of een rode tomaat: boordevol met e-nummers."

Minder aantrekkelijk

"Als we het wél hebben over e-nummers die worden toegevoegd, zijn er verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld e-nummers die ervoor zorgen dat we onze voeding langer kunnen bewaren of e-nummers die bijvoorbeeld onze voeding aantrekkelijker moet maken, ook wel kleurstoffen genoemd."

Deze laatste categorie is de laatste tijd vaak in opspraak, door onder andere Foodwatch. "Deze e-nummers worden inderdaad toegevoegd aan frisdrank en snoep, maar het is natuurlijk niet zo dat e-nummers de grote boosdoeners zijn. Zo zijn ook de suikers en zuren niet goed voor de gezondheid van kinderen."

"Wel kunnen we ons afvragen of we - in een maatschappij waarin veel kinderen kampen met overgewicht  - ongezonde producten als snoep nóg aantrekkelijker moeten maken. Als ze er net iets minder appetijtelijk uitzien zou het kunnen dat kinderen snoep sneller aan zich voorbij zullen laten gaan", legt Astrid uit.

E-nummers mijden

Astid zou niet adviseren om producten met e-nummers rigoureus van het menu te schrappen. "Er zijn ook producten die e-nummers bevatten, maar die je wel degelijk nodig hebt. Zo bevatten brood, zuivel, vlees en vis ook e-nummers en toch passen ze binnen een gezond eetpatroon."

"Wat je het beste kunt doen? Zoveel mogelijk producten kiezen die niet of nauwelijks bewerkt zijn. Laat de zakjes, pakjes en koekjes staan en ga voor verse en onbewerkte producten als groente en fruit. Dan zit je altijd goed."

Lees ook: