Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

Zwangerschap
Ook het lichaam van je man verandert tijdens de zwangerschap!

Redactie VROUW

D

Dat ons lichaam verandert tijdens de zwangerschap moge duidelijk zijn. Maar dat er bij mannen ook sprake is van lichamelijke veranderingen, wisten wij nog niet! Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? VROUW legt het uit.

Het klinkt vreemd maar aanstaande vaders veranderen dus met ons mee wanneer we zwanger zijn. En dat niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook nadat het kindje geboren is. Waar het mee te maken heeft? Hormonen!

Tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, scheid je zogenaamde chemicaliën uit via je huid- en zweetklieren. Deze worden ook wel feromonen of geurhormonen genoemd. Je partner reageert vervolgens onbewust op deze door de lucht verspreide chemicaliën. Het effect? De feromonen zorgen dat aanstaande vaders verzorgend gedrag aanleren.

--

Zwanger? Bereid je voor op dit kruisverhoor!

--

Hormonen

En dat is nog niet alles. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mannen tijdens de zwangerschap ook allerlei hormonen aanmaken die hen helpen bij de voorbereiding. Sommige studies stellen zelfs dat vaders een totaal ander mensen worden zodra de kleine er is. De reden zou alles te maken hebben met een stijging van hun prolactineniveau en de daling van hun testosteronspiegel.

Prolactine wordt ook wel het moederhormoon genoemd en brengt bij ons de melkproductie op gang. Echter, tijdens de zwangerschap blijken mannen dit hormoon ook aan te maken. Zo kan het gehalte ervan met wel 20 procent stijgen! Mannen worden dus een klein beetje vrouwelijker naarmate de bevalling eraan komt.

Testosteron is het hormoon dat onder andere zorgt voor lichaamsbeharing en de aanmaak van sperma. Ook kan het aanzetten tot agressief gedrag: iets wat tijdens de zwangerschap nou niet bepaald wenselijk is. De natuur heeft ook hier iets op gevonden. Tijdens de zwangerschap daalt het testosteronniveau van de man aanzienlijk waardoor hij beter in staat is te luisteren als de baby er is, beter kan reageren op het gehuil van de kleine en in het algemeen geduldiger en kalmer is.

--

'Help, mijn man is zwanger!'

--

Na de zwangerschap

Maar ook na de bevalling is er sprake van hormonale veranderingen bij de kersverse papa. Stofjes dopamine en oxytocine zijn de boosdoeners – of moeten we juist liefdoeners zeggen -  die ervoor zorgen dat papa halsoverkop verliefd wordt op zijn pasgeboren kindje.

En dan…

Terwijl het testosteron- en prolactineniveau langzamerhand weer op oud niveau komt bij de papa’s, is het mogelijk dat er nog een ander effect optreedt naarmate het kindje groeit. En deze heeft niks te maken met hormonale spiegels. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat vaders aankomen.

--

Mannen zwangeren echt mee

--

‘Mannen die voor de eerste keer papa worden, komen gemiddeld wel twee kilo aan’, aldus Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University. Dit zou komen doordat de mannen hun eet- en leefpatroon aanpassen nu er een kleintje in huis is. Zo hebben ze minder tijd om te sporten en eten ze vaak ook nog het bord van de kleine spruit leeg.

Dit is een knap staaltje werk van moeder natuur! Heb jij veranderingen in het gedrag bij je partner gemerkt tijdens je zwangerschap? Praat mee!