Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Eigen Beeld
Foto: © Eigen Beeld
In het nieuws

Culinair
Kok zonder smaak

Redactie VROUW

H

Het is de week van de smaak. Maar niet iedereen heeft smaak. Nadat ze aan haar keel- en neusamandelen werd geholpen, verloor Joke Boon op haar vierde haar reukvermogen. Hoewel reuk voor 90 procent onze smaak bepaalt, is koken haar passie geworden. Jokes derde kookboek ‘Bonen!’ komt binnenkort uit.

Omdat ze zelf geen reukvermogen meer heeft, ontwikkelde Joke gerechten waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. “Ik eet heel mindful”, vertelt ze. “Je hoofd is een klankkast. Een walnoot klinkt anders dan een hazelnoot. Verder let ik op de samenstelling van voedsel. Is het bros, slijmerig of romig? Ik voel nog wel prikkelende smaken als gember, rode peper, munt, wasabi en Dijonmosterd. Dan voel ik dat het prikkelt.”

Niet kunnen proeven, Joke weet niet beter, maar ze mist het wel. “Bij mij thuis werd vroeger met smaak gegeten. In ons gezin speelde eten de hoofdrol. Ik zat tegenover mijn moeder aan tafel. Die genoot van eten. Omdat ik dacht dat haar eten lekkerder was, liet ze mij van haar bord eten. Later, toen ik ouder werd, ben ik veel kruiden als paprikapoeder en kerriepoeder gaan gebruiken. Om het eten te kleuren en smaak te geven. Ik was een keer verliefd op een jongen en had voor hem gekookt. Hij schoof het eten heen en weer op zijn bord. Hij zei dat hij nog nooit zo raar had gegeten. Toen begreep ik het niet, maar nu zie ik dat chili met ananas en veel sambal misschien niet de beste combinatie was.”

Woorden proeven

“Ik kreeg van mijn moeder kookboeken na deze date. Ben ze gaan verslinden. Ik vind lezen over eten geweldig, omdat je bijna de woorden kunt proeven. Ik ben kookboeken gaan recenseren en ook schrijven. Aanvankelijk voor mensen die hetzelfde hadden als ik, en alle lol in eten hadden verloren. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat 5 tot 20 procent van de mensen een verstoorde reuk heeft. Het komt voor bij mensen die behandeld worden voor kanker, het is een bijverschijnsel van Alzheimer en Parkinson. Ook mensen met hiv kunnen er last van krijgen. Dus het komt meer voor dan we eigenlijk denken.”

Bonen-bonbon

Nadat ze van haar moeder kookboeken cadeau kreeg, kwam het al snel helemaal goed met de kookkunsten van Joke. “Toen mijn kinderen klein waren, vonden ze het altijd jammer als ik er niet was. Dan kookte mijn man. Er eten graag mensen bij ons, ze vinden dat ik heerlijk kan koken. Zelf ben ik ook dol op eten. Vooral op bonen. Die zou ik welke elke dag willen eten. Er zitten zoveel kanten aan. Daarom is mijn nieuwe boek een boek over bonen. Je kunt er elk moment van de dag van genieten: al bij het ontbijt in de vorm van een pannenkoek en in de avond als een lekkere bonbon of after eight-mousse. Ook maak ik er koekjes van.”

Twee dingen zullen nooit op het bord van Joke liggen: “Ik houd niet van wit eten en ook niet van okras. Dat slijmerige. Bah.”

 

Hieronder het recept 'Gevulde peultjes' uit het boek 'Bonen!' van Joke Boon.

Het boek komt eind november uit bij uitgeverij Carrera Culinair.

 

 

 

Gevulde peultjes

Van half mei tot medio augustus zijn er Hollandse peultjes te koop, de rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit warmere landen. Peultjes zijn lekker, knapperig en licht zoet. Ze laten zich graag zo eten, kort gekookt met een scheutje olijfolie of een stukje boter erover gesmolten, of in combinatie met andere groenten. Een paar peultjes in een gerecht geeft dat meteen een meer luxe uitstraling. Peultjes en worteltjes zijn een beproefde combinatie. Ik maak van dit duo een ongewone bereiding; ik vul ze met een mengsel van roomkaas, wortel en een vleugje gember. Dat licht knapperige peultje met deze kaasvulling is een verrukkelijke combinatie. Het vullen is, ik geef het toe, een beetje een priegelwerkje. Daarom adviseer ik om dit gerecht niet te gaan maken als je een off day hebt. Je moet ‘het lot’ niet tarten tenslotte.

Voor 24 peultjes

24 peultjes (dat is ongeveer 100 gram)

100 gram roomkaas naturel (bijvoorbeeld Philadelphia)

4 tl bakgember (fijngehakte gember op siroop)

1 afgestreken tl gemalen komijn

2 bos worteltjes, fijn geraspt

Bieslook

Stevig plastic diepvries zakje of een spuitzak(je)

*Was de peultjes en haal de puntjes en de draadjes  eraf.

*Breng water aan de kook en blancheer de peultjes hierin 1 minuut. Giet af en spoel ze in een bolzeef onder koud water. Laat uitlekken en zet even apart.

*Meng met een vork de roomkaas met de gember, de komijn en de wortelrasp.

*Maak op smaak met een vleugje versgemalen peper en 4 sprietjes fijngeknipte bieslook. Meng goed en schep het mengsel in het diepvrieszakje. Draai de zak met een halve slag aan de bovenkant dicht en zorg dat het kaasmengsel zoveel mogelijk in de hoek van de zak komt, dit is een alternatief voor een spuitzak.

*Snij ieder peultje aan de korte kant open met een scherp mesje. Maak er een soort zakje van.

*Knip het puntje van het zakje met kaasmengsel af en spuit een streepje in de opening van het peultje. Ga zo door tot alle peultjes gevuld zijn.

 

*Hak wat sprietjes bieslook fijn en garneer de peultjes hiermee. Laat in de koelkast opstijven.

*Serveer de peultjes als voorgerecht op wat blaadjes kropsla of op een platte schaal als borrelhapje

Gerelateerde onderwerpen