Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
In het nieuws

‘Ik ben nog maagd!’
Seksuoloog Astrid Kremers geeft advies

Redactie VROUW

W

We gaan er vaak van uit dat elke volwassene seksuele ervaringen heeft gehad. Maar soms verloopt het leven anders en is iemand op latere leeftijd nog maagd. Soms schamen mensen zich hiervoor en zouden ze wel graag seks willen hebben; dat kan een reden zijn om naar een seksuoloog te gaan. Seksuoloog Astrid Kremers gaat hierover met haar cliënten in gesprek en geeft advies.

Veel mensen die bij Astrid komen en het maagd-zijn als probleem zien, geven aan angstig of onzeker te zijn.

Schoonheidsideaal

Dat kan komen omdat ze zich schamen voor hun lichaam. Ze vinden zichzelf te dik, te oud en vinden dat ze niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Ze hebben er last van dat in de media vaak alleen mooie, jonge mensen seks hebben.

Of ze schamen zich voor hun maagd-zijn. Als ze een potentiële (seks)partner ontmoeten, gaat er door hun hoofd: ‘Je denkt misschien dat ik leuk ben, maar dat ben ik niet, omdat ik geen seksuele ervaring heb’. Of ze zijn bang dat het vrijen pijn gaat doen of dat de seks niet zal lukken.

Ook kan het zijn dat eerdere ervaringen heel negatief waren door seksueel misbruik, met angst voor seks als gevolg. Daar kun je ontzettend veel last van hebben, maar gelukkig is angst meestal goed te behandelen door cognitieve gedragstherapie of EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

Lastig om te flirten

Sommige mensen geven aan dat ze de juiste partner nog niet zijn tegengekomen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ziekte of handicap, niet uit durven komen voor je seksuele geaardheid, te druk zijn met studie of werk, weinig tot geen sociale contacten hebben of omdat je het lastig vindt om te flirten.

Deze mensen zijn vaak erg gemotiveerd om hun eerste seksuele ervaring op te gaan doen. Er wordt daar naartoe gewerkt via een persoonlijk stappenplan.

Aseksualiteit

Sommige mensen vragen zich af of ze aseksueel zijn omdat ze geen seksuele of romantische gevoelens hebben voor een ander. Een gesprek met de seksuoloog kan hierin verheldering bieden.

Overtuiging, geloof of religie

Ook zijn er mensen die vanuit een overtuiging, geloof of religie (nog) geen seks hebben gehad. Zij komen om díe reden niet naar de seksuoloog, omdat het een heel bewuste keuze is en ze het niet als een probleem ervaren. Wel kunnen ze komen, omdat de spanning voor de eerste keer oploopt, het geloof beklemmend voelt of omdat er vragen zijn over het maagdenvlies.

Er kunnen dus allerlei redenen zijn waarom mensen op latere leeftijd nog maagd zijn. Er is geen leeftijd waarop je seks ‘moet’ hebben gehad, laat je dus niks wijsmaken. Het belangrijkste is dat je veilige seks hebt op het moment dat jij het wilt, met de persoon die je vertrouwt en dat de ander het ook wil!

Hier lees je meer verhalen en tips van Astrid Kremers. Op haar website lees je meer over haar werk.