Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

16 tips voor alleenstaande moeders

Redactie VROUW

A

Alleenstaande moeders hebben het niet altijd makkelijk. Maar bedenk dat je niet alleen staat. Nederland telt meer dan een half miljoen eenoudergezinnen, waarvan 87% bestaand uit alleenstaande vrouwen met kinderen. Uit het recent uitgekomen boek ’Single SuperMom; Het Handboek voor de Alleenstaande Moeder’ haalden we tips om het leven van de alleenstaande moeder net wat makkelijker te maken.

Tips met betrekking tot de kinderen

 • Blijf met je kind(eren) in gesprek over hoe zij de situatie ervaren; kinderen zijn namelijk meesters in het verbloemen van hun eigen sores.
 • Bespreek de opvoeding van je kind eens met een ander. Omdat je bijna nooit feedback krijgt, heb je kans op blinde vlekken.
 • Een kind moet zich veilig voelen. Jij zit altijd klaar voor ze met advies en andere steun. Dat gaat altijd door, ook als ze ouder worden.
 • Verliefd? Dan is het moeilijk om je kind niet erin te betrekken. Maar het is verstandig om zaken niet te overhaasten. Een kind kan niet overzien dat jullie nog in de aftastfase zijn.

Tips met betrekking tot de financiën

 • Zorg dat je de financiën goed in kaart brengt en dus niet iedere euro uitgeeft die er binnenkomt.
 • Probeer dingen te ruilen of door te geven. Zo kun je bijvoorbeeld je kinderkleding geven aan mensen met jongere kinderen, en krijgen van mensen met oudere kinderen.
 • Op de website van de Belastingdienst (toeslagen.nl) staat alle informatie over de voorwaarden van kinderopvangtoeslag. Je kunt daar ook een proefberekening maken.
 • Het is verstandig om al vroeg in het leven van je kind een spaarrekening te openen. Ook als je niet veel geld hebt, kan het heel lonend zijn. Achttien jaar lang 20 euro per maand sparen loopt behoorlijk op.
 • Wees trots en denk onafhankelijk. Iets moois kopen van je zelf verdiende geld geeft honderd keer zoveel voldoening als van geleend of gekregen geld.

Tips met betrekking tot de ex-partner

 • Het is belangrijk dat je tijdens het huwelijk de huwelijkse voorwaarden aanpast aan de omstandigheden. Als je samen beslist dat hij carrière maakt en jij minder dagen werkt om voor jullie kind te zorgen, dan moet daar een financiële compensatie tegenover staan.
 • Je kunt alleen jezelf veranderen, niet een ander.
 • Koester het wanneer je kind mooie momenten beleeft met je ex (en misschien ook zijn nieuwe partner), ook als jij er niet bij bent.

Tips voor jezelf, als alleenstaande moeder

 • Vind je het moeilijk om je situatie te bespreken met vriendinnen en familie? Zoek bondgenoten en wees niet bang om hulp en steun te vragen, bijvoorbeeld op de community Singlesupermom.
 • Bij een scheiding ontdek je dat niet iedere vriendschap standhoudt. Vrienden kunnen partij kiezen en de vriendschap verbreken. Investeer in de mensen die je echte vrienden blijken te zijn en koester deze vriendschappen.
 • Laat je niet verblinden door woede, en probeer te kijken naar wat het beste is voor het kind, ook als je denkt dat je de onverwachte klap nooit te boven komt. Wees je bewust van wat er fout is gegaan, zodat je dezelfde fout niet weer maakt.
 • Als je net uit elkaar bent, kan het voelen alsof het nooit meer goed met je komt. Zeker als de ander al heel snel doorgaat alsof er niks is gebeurd, of gelukkiger lijkt. Iedereen heeft zijn eigen verwerkingsproces.

'Vraag hulp!'

Auteur Eva Yoo Ri Brussaard, voorzitter van de Stichting Single SuperMom en single moeder van een zoontje van 10 jaar: “Een tip die je in het boek vaak terugziet: durf actief om hulp te vragen. Het is belangrijk om een netwerk om je heen te bouwen voor extra ondersteuning. Denk hierbij aan buren, vrienden, familie maar ook aan andere single moeders. Daarom zijn wij op onze site gestart met een online marktplaats. Een ontmoetingsplek die alleenstaande moeders met elkaar verbindt voor vriendschap, oppas-issues, klushulp, juridische vragen en steun. Zo kunnen moeders die bij elkaar in de buurt wonen elkaar helpen of opzoeken voor gewoon een kop koffie. Aanmelden is gratis en kan via de site”.

Gerelateerde onderwerpen