Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
In het nieuws

Advies
'Eén glaasje heeft al effect op kind'

Redactie VROUW

M

Mogen zwangere vrouwen nu wel of niet een wijntje drinken?

Uit nieuw onderzoek van de American Academy of Pediatrics (AAP) blijkt dat als er gedronken wordt in het eerste semester er 12 keer zoveel kans is op Fetal alcohol spectrum disorders (FASD) waardoor kinderen risico lopen op leer- en ontwikkelingsachterstanden. Als er gedronken wordt in het eerste en tweede trimsters is er kans op 61 keer verhoogd risico op FASD en als er in alle drie de trimesters gedronken wordt heeft de baby zelfs 65 keer zo veel kans op FASD.

Geen druppel

Verloskundige Mariël Croon: "In Nederland is het advies om geen druppel te drinken als je zwanger bent. De reden is dat je geen bovengrens aan kunt geven. Dus tot wanneer het veilig is. Vanaf 1 of 2 glaasjes per dag is er al invloed te zien op de beweging van het kind. Vooral in het begin ontwikkelen de hersenen zich zo hard, dat heeft daar invloed op. Het advies is dus: geen druppel. Net als met roken. Wij raken dat af tijdens de zwangerschap."   

Hoogopgeleid

Onderzoeksinstituut TNO meldde eerder al dat een op de vijf Nederlandse vrouwen drinkt tijdens de zwangerschap. Het aantal drinkende zwangeren daalde tussen 2007 en 2010, maar de hoeveelheid alcohol per keer nam toe. Vooral oudere en hoogopgeleide vrouwen blijven drinken.