Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Leo Vogelzang
Foto: © Leo Vogelzang
In het nieuws

Praat mee
'Snel een nieuwe partner na overlijden? Oordeel niet!'

Redactie VROUW

G

Geen goed woord had Gordon over voor Emile Ratelband, omdat hij een half jaar na de dood van zijn vriendin Gitta alweer een nieuw liefje heeft. “Hoe respectloos kun je zijn naar de familie van die overleden vrouw”, zei hij in RTL Boulevard.

Emile Ratelband verloor een half jaar geleden zijn vriendin Gitta aan een hersenbloeding. Gordon zegt Ratelband niet een nieuw liefde te misgunnen, maar: “Moet je dan de media opzoeken om te zeggen hoe gelukkig je bent? Ik gun ze alle geluk van de wereld, maar had er dan mee gewacht.”

Vroeger werd er een zeker rouwperiode in acht genomen, dan droegen mensen zwarte kleding. Maar hoe is de etiquette nu? Rouwdeskundige Daan Westerink: “Wat Gordon doet is blaming. Emile is met alles ‘tjakka’, die is adhd op alle fronten. Wat hij laat zien is dat zijn testosteron prima op peil is. Als je partner overlijdt, betekent het namelijk niet dat je behoefte aan seksualiteit ook is gestorven. Als je hem zou vragen wat zijn overleden vriendin Gitta voor hem betekent, neem ik aan dat hij met liefde over haar praat. Het overlijden van zijn vriendin is hem vast niet in de koude kleren gaan zitten.”

--
'Ik rouw via Twitter. Is dat zo'n taboe?'
--

Draad oppakken

“Mannen rouwen over het algemeen wel anders dan vrouwen. Van mannen wordt vaak verwacht dat ze binnen het jaar hertrouwd zijn. Vrouwen leggen zichzelf wat meer beperkingen op. Denken dat ze het niet mogen, omdat het anders lijkt alsof ze niet van hun overleden partner hebben gehouden. Bij vrouwen gebeurt het ook wel dat ze snel een nieuwe partner hebben. Dat is ook prima, maar die zijn er dan vaak wat minder open over. Als vrouwen nog kleine kinderen en zorgtaken hebben, blijven ze meestal ook wat langer alleen. Toch hebben zowel mannen als vrouwen behoefte aan lichamelijk contact. Maar zoals veel vrouwen liefde niet kunnen scheiden van seks, is het voor hen vaak ook moeilijk om rouwen los te koppelen van verdriet. Vrouwen zijn echt bezig met voelen, mannen pakken eerder de draad weer op. Maar oordeel daar niet zo snel over. Je ziet niet hoe het mensen gaat als ze thuis zijn.”

Niet openlijk

Rouw is meer dan verdriet uiten. Je ziet dat iedereen anders omgaat met rouw. Sommige mensen gaan voornamelijk doen. Ze gaan, net als Emile, snel weer aan het werk en daten. “Al doet het merendeel het misschien niet zo openlijk. Sommige mensen willen nooit meer een nieuwe partner, die sterven bij wijze van spreken aan een gebroken hart. Je hebt ook een middengroep die rouwt om de lege plek in bed, maar ook weer de deur uit gaat. Zo sprak ik een jonge weduwe die er ontzettende behoefte aan had dat iemand af en toe op haar kinderen kon passen, zodat ze naar de sportschool kon gaan. Terwijl iedereen dacht dat ze een psycholoog nodig had.”

--
'Wat moet ik zeggen tegen mijn weduwe-buurvrouw?'
--

Ruimte voor liefde

Volgens Daan Westerink kun je niet van tevoren invullen hoe het bij jou zal gaan, maar vindt de buitenwereld vaak wel dat er meer regels zijn dan jij jezelf oplegt. “Ik heb veel groepen met jonge weduwen en weduwnaars geleid en de vraag die altijd ter sprake kwam was ‘hoe vertel ik anderen dat ik weer aan het daten ben?’ Anderen hebben daar vaak een mening over. Natuurlijk is het fijn als je blijft houden van je vroegere partner, maar het is ook heel fijn als je weer iemand tegen mag komen die van jou houdt. Je kunt dus van je overleden partner blijven houden en ook ruimte hebben om een ander lief te hebben.”

Hoe lang moet je wachten na het overlijden van je partner tot je weer met iemand anders gaat daten? Wat vinden jullie?