Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
In het nieuws

Roos weet raad | Dossier liefde, passie en…sleur
De seks is zo voorspelbaar geworden

Redactie VROUW

E

Elke maand geeft Roos raad aan lezeressen met een prangende vraag of nijpend probleem. Deze keer: wat als zijn mobiel in de slaapkamer meer aandacht krijgt dan jijzelf en je relatie seksloos wordt?

Hoi Roos,

Ik heb een vraag…ik, vrouw van 39, ben nu zo’n 3 jaar samen met mijn lieve vriend. We hebben geen kinderen. We zijn ontzettend gelukkig. We klikken op elk vlak. Nou ja, op bijna elk vlak. In de slaapkamer wil het namelijk niet zo vlotten. Begrijp me niet verkeerd: in het eerste half jaar spatten de vonken er vanaf. We deden ‘het’ elke avond. Na een half jaar was dat nog maar een keer per week: op zondagochtend. Vaste prik. Niks spannends, heel voorspelbaar. Na 3 jaar is het nog erger: zodra we in bed belanden, grijpt hij naar zijn telefoon. Dat ding krijgt meer aanrakingen dan ik ooit heb gehad. We hebben al 4,5 maand niet gevreeën.

Toch houd ik van mijn vriend, maar ik heb wel behoeften. En hij toch ook?! Ik snap het niet…moet ik gewoon accepteren dat we een seksloze relatie hebben? Ik weet me echt geen raad meer met de situatie. Wat zou jij doen?

Lieve groet,

S.

Vraag hem waarom hij minder seks wil

Beste S.,

Tja, wat zou ik doen… in ieder geval net als jij nu doet hulp zoeken – super dat je dat doet! – en zorgen dat er een oplossing komt waar zowel jij als hij mee kan leven.

Allereerst: hoeveel seks je nodig hebt om een goede relatie te hebben, is voor iedereen verschillend. We mogen het dan gemiddeld 1,3 keer per week doen (die klassieke 2 of 3 keer per week die zo breed uitgemeten worden in de media haalt bijna niemand, blijkt uit recent onderzoek): 1 keer per maand, of 1 keer in het half jaar, of élke dag is natuurlijk ook prima! Zolang je er alle twee maar gelukkig mee bent.

Maar goed, dat ben jij niet. En hij? Misschien wel, maar aangezien je vriend in de eerste maanden wel een hoog libido heeft gehad, ga ik ervan uit dat hij een ‘normale’ behoefte aan seks heeft. De kans is groot dat hem op dit moment andere dingen dwars zitten. Die dingen kunnen met jou te maken hebben, maar ze kunnen net zo goed niks met jou te maken kunnen hebben. Stress en spanningen, slaapproblemen, een ongezonde leefstijl (fastfood, roken, alcohol) of te veel sleur kunnen allemaal grote invloed hebben op je behoefte aan seks. En er is maar een manier om hier achter te komen: vraag het hem, zodat je gaat snappen wat er aan de hand is.

En ook als hij je afscheept met ‘geen idee, niet nu, zeur niet zo, ik wil het er niet over hebben of het komt vanzelf wel weer’: geef aan dat het voor jou echt heel belangrijk is om het er wél over te hebben, juist omdat je wilt dat het beter wordt. Hoe lastig het ook kan zijn om je behoeften uit te spreken en al helemaal als het over seks gaat. Je moet hem laten weten hoe jij je hierdoor voelt. Ook een seksuoloog of relatietherapeut kan wonderen doen als je samen lastig in gesprek komt.

Oh, en een laatste tip: een smartphoneverbod in de slaapkamer. Want de grootste moderne relatiekiller is wel dat eeuwige oplichtende telefoonscherm dat onze aandacht én ons libido opslokt.

Ga je het gesprek aan? Heel veel succes!

Roos

Meer dossiers? Lees ook:

Over Roos Woltering

Hi! Mijn naam is Roos Woltering, 35 jaar oud en ik woon met mijn man Chris en onze bijna-kleuter Jack en bijna-peuter Lucy in Utrecht. Ik ben psycholoog en carrièrecoach, en daarnaast adviseer en train ik bedrijven op het gebied van diversiteit en verandering. Meer weten? Check www.rooswoltering.nl.

Een vraag voor mij? Mail me op oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Vraag voor Roos Woltering'.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>