Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
In het nieuws

Praat mee
'Lachgas werkt ontspannend bij bevalling'

Redactie VROUW

I

In Engeland is het de populairste pijnstiller bij bevallingen: lachgas. Ook Vlaamse vroedvrouwen pleiten nu voor deze milde vorm van verdoving. Alleen in Nederland blijft het opvallend stil. En waarom eigenlijk?

Verloskundige Mariël Croon begrijpt niet waarom lachgas niet veel vaker wordt ingezet bij een bevalling. "Ik vind lachgas een veilige en elegante manier van pijnbestrijding."

"Hier heb je twee opties", vertelt ze, "een bevalling zonder pijnbestrijding of een opiaat, zoals morfine of het pijnpompje, of een epidurale verdoving, waar risico’s aan kleven."

--

Thuisbevallen niet voor mij

--

Mondstukje

Lachgas kun je zelf doseren met een mondstukje waarbij je een mengsel van zuurstof en lachgas binnenkrijgt. Het mengsel treedt zo’n dertig seconden later in werking als een korte ‘bedwelming’. Je bepaalt dus zelf de mate waarin je verdoofd wil zijn. "Het voordeel is dat de aanstaande moeder de controle even los durft te laten. Het werkt ontspannend, je gaat lachen. Dat helpt bij de bevalling. Het is een soort drug, maar het is snel uitgewerkt."

--

Lachgas en waterprikken bij bevalling

--

Gehandicapt

Volgens Mariël Croon wordt het lachgas hier niet gebruikt, omdat het niet in onze cultuur zit. "In Engeland wordt het wel veel gebruikt. Daar zijn nooit nadelige gevolgen gerapporteerd. Hier is een zaak geweest van Nederlandse verpleegkundigen geweest die zelf een gehandicapt kind ter wereld gebracht hadden, en dachten dat het daardoor kwam. De rechter heeft geconstateerd dat er geen verband was. Toch is door die rechtszaak de methode bij ons in onbruik geraakt."

Hoe ben jij bevallen en had je graag lachgas gehad als dat had gekund? Praat mee!