© 123rf
In het nieuws

Gezond
‘Lichte stress is goed voor je’

Redactie VROUW

O

Op tijd zijn om je kind van school te halen, een overvolle mailbox of de eindeloze lijst aan taken op je werk. Veel dingen in het leven kunnen enorm stressvol zijn. En hoewel teveel stress natuurlijk niet goed is, zitten er ook genoeg positieve kanten aan stress. Psychologe Roos Woltering legt uit.

Gefocust

“Bij lichte stress haal je meer uit jezelf en kun je hogere pieken bereiken”, vertelt psychologe Roos Woltering. “Topsporters presteren bijvoorbeeld ook beter als ze wat gestrester zijn voordat ze moeten beginnen”.

Uit onderzoek blijkt dat je door lichte stress ook meer gefocust bent op onverwachte situaties. Oké, dat hadden we misschien vooral nodig in de oertijd, maar het kan ook nu handig zijn. Als er opeens een auto op je af komt rijden bijvoorbeeld of je een andere fietser net niet had zien aankomen. Dan is het handig dat je met je volle aandacht bij de situatie bent.

--
Kinderen in de stress ongezond?
--

Waar ligt de grens?

Alleen lichte stress is goed voor je. “Het gaat te ver als je langere periodes uitputtende stress ervaart”, aldus Roos. “Maar het hangt er ook vanaf hoe je stress interpreteert. Als je negatief tegenover stress staat dan is de stress ook negatief. Als je gelooft dat het goed is, dan kun je beter met stress omgaan”.