Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Hollandse Hoogte
Foto: © Hollandse Hoogte
In het nieuws

Interview
'Ik ben drager van het borstkankergen'

journaliste

Daphne van Rossum

W

Wat doe je als blijkt dat je drager bent van het BRCA gen, het borstkankergen? Filmster Angelina Jolie besloot haar borsten preventief te verwijderen: een beslissing die wereldwijd navolging kreeg. Britse onderzoekers signaleren momenteel een piek in het aantal preventieve borstamputaties. Annelinde (21) en haar zus Eline (28) stonden voor dezelfde keuze als Angelina...

In 2001 wordt de moeder van Annelinde ziek. De diagnose is borstkanker. Daarmee zijn ook haar twee meiden Annelinde (21) en haar zus Eline (28) potentieel drager van het Brca 2 gen: beiden hebben vijftig procent kans drager te zijn van het gen.  Eline liet zich acht jaar geleden testen toen ze negentien was en bleek ook een drager van het gen. Daarmee kwam Annelinde voor een dilemma te staan. Wel of niet testen? Wel of niet weten? Over haar zoektocht maakte ze de documentaire ’Het zit in de familie’.

Jonge vrouwen

Annelinde: "Mijn moeder was 38 toen ze borstkanker kreeg. Bij jonge vrouwen is dat erfelijk. Toen mijn moeder zich liet testen en het erfelijk bleek, hadden ook wij er kans op. Mijn zus is nuchter. Natuurlijk was het wel schrikken voor haar toen ze drager van het gen bleek, maar ze was niet echt uit het veld geslagen. Ze had er al rekening mee gehouden. Ze is er niet dagelijks mee bezig, alleen in oktober. Dan moet ze haar jaarlijkse MRI-scan doen. Dat was trouwens óók een reden om te testen. Dan krijg je vanaf je 25ste regelmatige controles."

"Omdat mijn zus positief is getest, was er voor mij ook meer druk. Ik had vijftig procent kans dat ik het gen had. Ik heb de beslissing om me te laten testen lang voor me uitgeschoven, maar in maart dit jaar heb ik me toch laten testen. Omdat ik er een documentaire over maakte, heeft me dat een extra duwtje gegeven. Ik was ook nieuwsgierig. Een ’normale’ vrouw heeft 6.8% kans om borstkanker te krijgen. Onze kans neemt met de jaren toe tot 60 à 80%. Ook de kans op eierstokkanker komt vanaf veertig jaar op 20%."

 

Lastige beslissing

"In het gesprek, waarin wordt verteld dat je het gen hebt, wordt niet meteen alle informatie over je uitgestort. Ze doseren het. Je krijgt wel direct alle opties te horen. Over preventief verwijderen van de borsten denk ik nog na. Maar ik vind het een lastige beslissing omdat ik nog graag kinderen wil. Hetzelfde geldt dus ook voor het preventief verwijderen van de eierstokken. Het is pas na je veertigste een serieus gevaar. Ik kreeg in een brief wel te horen dat het aan te raden is om voor mijn dertigste aan kinderen te beginnen, gezien mijn situatie. Toch heb ik liever dit, dan vanuit het niks horen dat ik borstkanker heb. Dan zou ik echt het gevoel hebben ’had ik het maar gedaan, die test’."

Wakker liggen

"Het nieuws heeft ervoor gezorgd dat je over meer dingen na gaat denken. Ik lig er wel eens wakker van. Je vraagt je af hoe het verder gaat, maar tegelijkertijd accepteer ik ook dat het zo is en ga ik door. Je moet wel. Je voelt natuurlijk niet dat je drager bent en tot je 25ste heb je er in principe ook niet zo veel mee te maken. Daarom vergeet ik het ook vaak. Althans, dat probeer ik."

Toch moet je volgens Annelinde niet te licht denken over een gentest. "Het kan maatschappelijk veel gevolgen hebben als je positief wordt getest. Denk aan het afsluiten van een levensverzekering of een hypotheek. Ik ben ZZP’er, zo’n uitslag heeft gevolgen. De maatschappijen zijn toch terughoudend met een lening als je drager bent."

Heb jij enig idee wat je in dit geval zou doen? Zou jij je laten testen of juist niet? En waarom?