Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jongens zijn ook slachtoffer sexting
Foto: © Hollandse Hoogte
In het nieuws

Hoe een foto op internet
het leven van je zoon kapot kan maken

journaliste

Daphne van Rossum

O

Ook voor jongens is sexting een enorm risico. Vandaag werd bekend dat de 15-jarige Onur van een flat is gesprongen nadat een naaktfoto van hem op internet is gezet. En dit is geen uniek geval. Sexting-expert Maria Genova: “Er wordt altijd maar gepraat over de gevaren van sexting voor meisjes, maar in één derde van de gevallen zijn jongens het slachtoffer."

 

Een jongen is verliefd. Hij denkt dat hij chat met het meisje waar zijn hart naar uit gaat, maar een groepje van zijn school heeft een nepprofiel onder haar naam aangemaakt. Hoe gruwelijk het vervolgens afloopt, vertelt schrijfster Maria Genova in haar boek Sexy selfies, over de gevaren van sexting.

De jongen denkt dat het meisje hem wat sexy foto’s van zichzelf stuurt en gaat zelf ook steeds verder in het sturen van naaktfoto’s. Uiteindelijk stuurt hij zelfs een filmpje. Dan begint het pesten. De foto wordt verspreid op school en de jongen heeft geen leven meer. Hij wordt in elkaar geslagen en bedreigd. Hij wordt uitgemaakt voor homo en hoer. De jongen gaat van school af en begint een nieuw leven. Sexting is dus óók voor jongens gevaarlijk, een tot nu toe onderbelicht probleem.

Loeren op jongens

Maria: “Je denkt misschien dat een jongen veilig is online. Nou, dat is niet het geval, kan ik je vertellen. Er zijn genoeg volwassen mannen die loeren op jongens. Dat gebeurt vaak via games waar een chatfunctie op zit. Ik heb het meegemaakt met mijn jongste zoon. Toen ik met mijn boek bezig was, hebben we het onderwerp natuurlijk vaak besproken aan tafel. Hij had er dus al over gehoord en was op zijn hoede. Hij zat in een schietspel en op een geven moment kwam hij met zijn laptop bij me en liet een chat zien. Dat begint onschuldig, maar dat gaat steeds verder, met vragen als 'Wat heb je aan?' en 'Doe je wel eens stoute dingen?’”

"We hebben dat chatgesprek toen direct afgekapt. Ongeveer 60 procent van de jongeren wordt online door vreemden benaderd, meestal zijn dat volwassenen. Pedofielen komen veel bij games die jongeren trekken. Pedofielen staan niet meer in het park, de digitale snelweg is nu dé plek om kinderen op te pikken.”

Hoezo strafbaar?

“Ik heb voor dit boek heel veel onderzoek gedaan. Het valt me op hoe gemakkelijk jongeren praten over het sturen van naaktfoto's. Vaak had ik hele gesprekken over het onderwerp, midden in de nacht. Dan denken ouders dus dat hun kinderen slapen, maar dan zitten ze nog online. Ik vertelde dat ik een boek over het onderwerp schreef, en dan komen de verhalen. Er werden mij ook naaktfoto’s doorgestuurd die in hun telefoon zaten. Ze hebben het gewoon op hun mobiel. Ook zij hebben niet door dat zo'n foto verspreiden strafbaar is, bij minderjarigen valt het echt onder kinderporno.”

Onbevangen

“Ik schrok van hun onbevangenheid. Ze vragen helemaal niet door wie ik ben, geloven mij meteen. En ik kreeg de meeste schrijnende verhalen te horen. Foto’s worden verspreid, terwijl ze vertrouwelijk zijn: 75 procent wordt doorgestuurd. Misschien niet meteen, maar een paar jaar later kan het alsnog fout gaan. Als je de relatie uitmaakt, of als je ruzie met iemand krijgt. Of het wordt doorgestuurd door een vriend of vriendin."

"Dat doorsturen van foto’s is een heel zorgelijke ontwikkeling. Er zijn jaarlijks honderden minderjarige slachtoffers, al doen de meeste mensen geen aangifte. Zoals in mijn eigen geval ook met mijn zoon. Je kunt wel aangifte doen, maar tegen wie? Het zijn vaak buitenlandse adressen en veel mensen maken een fake-account aan. Voor een paar tientjes kun je op Twitter en Facebook nepvolgers kopen, waardoor het er allemaal vertrouwenwekkend uitziet."

Sextortion

"Ook volwassen mannen lopen in de val. Ik sprak een man die dacht met een mooie vrouw te skypen. Ze gingen steeds wat verder op het erotische vlak en ineens werd het gesprek onderbroken en verscheen er een man in beeld die geld van hem wilde. Dat wordt een steeds bekender probleem. Het fenomeen heet ‘sextortion’. Het is afpersen, en er zijn internationale bendes die daar veel geld aan verdienen."

"In Engeland heeft een jongen van 17 zelfmoord gepleegd omdat zo’n bende steeds meer foto’s van hem wilde. Soms zeggen ze: 'Stuur een naaktfoto, dan ben je er vanaf', maar dan houdt het natuurlijk niet op. Met die ene foto word je gechanteerd om meer te sturen, soms vragen ze ook geld en dreigen alles te verspreiden onder je vrienden en ouders. Je moet dan altijd hulp zoeken. Het niet in je eentje oplossen.”

Statusverhogend

“Maar het verzamelen van plaatjes wordt niet alleen door bendes gedaan. Ook voor gewone jongens werkt het statusverhogend. Er zijn jongens die zo’n zestig naaktfoto’s van meisjes op hun mobiel hebben, die ruilen ze onderling met elkaar. Ook als je ruzie hebt met iemand, kun je door een foto te sturen het weer goed maken, bijvoorbeeld."

"Ook deze jongens hebben niet door dat niet degene die de foto aanvankelijk stuurt niet strafbaar is, maar wél degene die de foto verspreidt. Het zijn stuk voor stuk foto’s die in vertrouwen zijn gestuurd. Zo’n 60 procent van de jongeren heeft wel eens een naaktfoto of pikant tekstbericht ontvangen. Van de 1000 ondervraagde scholieren hebben er 250 wel eens een blootfoto of naaktfilmpje gemaakt. Het overgrote deel, zo’n 75 procent, stuurt de sexy selfies door, blijkt uit cijfers van stichting Rutgers WPF."

Jaren later

“In de gevallen dat een foto uitlekt, zie je dat het kind geen leven meer heeft. Gepest en beschimpt wordt, soms tot zelfmoord aan toe, zoals bij Onur. Je ziet dat niemand degene die de foto doorstuurt pest, alleen degene die de foto van zichzelf maakte. Voor opvoeders ligt daar een taak. Druk je kind op het hart dat hij of zij nooit foto’s doorstuurt. Je kunt daar heel veel schade mee aanrichten. Druk je kind ook op het hart geen foto’s te maken waar hij of zij herkenbaar opstaat. Die foto’s blijven je achtervolgen. Ook jaren later nog.”

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!