Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hakkentest
Foto: Corbis/Hollandse Hoogte
In het nieuws

Johanna liep een maand lang elke dag op hakken
Heldinnen op hakken: deel 2

Johanna Doberitz

D

Dooie tenen en een tintelende voet: lopen op hakken is niet altijd een lolletje. Maar op een kerstborrel wil je toch mooie stiletto’s – een blokhak desnoods! – onder je jurkje aan. Drie VROUW-redacteuren proberen daarom vrouwvriendelijke hakken uit. Vandaag deelt chef Mode & Beauty bij VROUW, Johanna Doberitz, haar bevindingen.

De platte herenschoen, van klassieke veterbroque via chelsea-booties tot penny loafer á la Michael Jackson, heeft sinds mijn middelbare-schooltijd de absolute voorkeur om op te lopen.  Even afgezien van die paar puberale hoogtij-jaren waarin ik net als alle modebewuste meiden (het woord fashionista was nog niet in zwang) dag-in-dag-uit op zwarte hoge pumps door het leven meende te moeten hakkelen. Compleet met zwarte naad-kousen, jarretels en de onontbeerlijke zelfgemaakte zwarte kokerrok. Het uniform van de zelfbewuste, sexy vrouw, daarvan was ik overtuigd.

Eigen beeld

Pure vrouwenmishandeling

Ik hou van heels: ze zijn vrouwelijk, geven een ranker en rijziger voorkomen. Prachtig om te zien. Er staan inmiddels ook heel wat varianten op dat thema in de kast, maar ik draag ze weinig tot nooit. En áls ze gedragen worden, dan gaat dat met frisse tegenzin en alleen maar in naam van de styling van de outfit, passend bij de gelegenheid. Waarom? Het loopt nooit lekker, het is afzien, het doet ronduit pijn. Pure vrouwenvoetenmishandeling wat mij betreft.

Er zijn legers vrouwen die elke dag als een gelegenheid zien om hakken te dragen, en dat ook met verve doen, zo lijkt het. Vaak hoor ik : "déze hakken zitten lekker, ik kan er de hele dag op lopen, ik loop altijd op hakken". Met een mengeling van ontzag en ongeloof houd ik het er maar op dat dát voor mij nooit weggelegd zal zijn.

Comfortabele hoge hak

En dan is daar ineens die trend van 'de comfortabele hoge hak'. De hakken van No Stress bestaan al wat langer, maar eind van de zomer waren daar Ferragio's en Linja's. Schoenen met serieuze hakhoogtes waarop je langere tijd probleemloos en zonder pijn door het al dan niet dagelijks leven zou kunnen, zo het USP (unique selling point).

Feestjes en uit eten op hakken is één ding, het dagelijks werk doen op hakken is dan toch weer andere koek. Ik probeerde het uit, een maand lang, elke (werk)dag.

Janouk, Daphne en Johanna - Eigen beeld

Het eindoordeel

No Stress: deze zwarte meisjes met ronde neuzen, een 10 cm hak en een klein plateau onder de voorvoet, waardoor de effectieve hakhoogte ook weer wat lager is, zitten inderdaad als een huis. De ronde neuzen maken het comfort voor de tenen vele malen groter. In die zin zijn ze minder goed te vergelijken met de spitse neuzen van de andere twee pumps. Prima pump, waar ik heel goed een dag rennen tussen burelen, shoppen voor producties en dan ook nog een borrel na het werk, mee kan uitzingen. Sexy is wat anders. 

Ferragio: serieus sexy pump met een korte spitse neus, een voelbaar zacht voetbed en een hak van 7,5 cm. Ik dank god op mijn blote voetjes dat ik niet op de 10cm-hak van perspresentatie naar zakelijke afspraak heb moeten doorstaan. Na een uur is al het bloed uit mijn tenen afgeknepen, brandt de bal van mijn voet en begin ik vervaarlijk te strompelen. Na vier uur doe ik ze midden op straat uit, de pumps, en loop blootsvoets door de regen en de vallende blaadjes naar de parkeergarage. Comfortabel is wat anders.

Linja shoes: tijdloze klassieker, vrouwelijk, zakelijk én sexy tegelijk, deze zwart glimmende schoonheden. Een echte naaldhak van 10 cm, een spitse neus waar de tenen wonderwel goed in liggen, het 'decolleté' bij de tenen ravissant. Ik loop er fluitend 4 uur op, zonder na te denken ook 6 uur, en 8 uur houd ik ook vol, al moet er dan snel uitzicht zijn op pantoffels. Deze dames komen hun afspraak na, dat is nog eens wat anders!

Lees hier deel 1 van Heldinnen op Hakken waarin Daphne haar ervaringen deelt. Morgen lees je deel 3 van Janouk.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!