Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Datingfraude met credit card
Foto: Hollandse Hoogte
In het nieuws

In de val van een datefraudeur
Ze had 15.000 euro van mijn rekening gehaald

blogger

Patty Harpenau

H

Het zal je maar gebeuren...je denkt de liefde van je leven gevonden te hebben en dan opeens blijkt die leuke man of vrouw hele andere bedoelingen te hebben. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er in de eerste tien maanden van 2015 meer meldingen van datingfraude binnen zijn gekomen dan in heel 2014. Patty Harpenau, die voor VROUW blogt over haar eigen date-avonturen, werd onlangs keihard geconfronteerd met de schimmige wereld van online daten.

Hij blijft liever anoniem. Zijn stem trilt van ingehouden woede en teleurstelling als hij zijn verhaal doet. De eerste kennismaking verliep via een datingsite. Na een aantal berichten over en weer vroeg zij of ze hem mocht bellen. Tijdens het gesprek gaf ze aan dat ze hem graag wilde ontmoeten, maar liever voor een eerste date. Niet bij haar thuis. Dat vond hij verstandig en ze spraken af in een wegrestaurant.

Weduwnaar

Hij vertelt: "Ik ben sinds een jaar alleen, weduwnaar, ik werk nog twee jaar als arts en dan ga ik met pensioen. Via een datingsite ging ik op zoek naar een nieuwe liefde. Ik raakte in gesprek met een leuke vrouw; haar berichten waren anders, serieus, minder vrijblijvend en hartelijk. Ik keek ernaar uit haar te ontmoeten en het klikte meteen.

Tijdens onze tweede ontmoeting, in een restaurant, vertelde zij mij over haar trieste omstandigheden: haar ex had het huis en de bankrekening leeggehaald. Ik bood aan om haar te helpen, een tijdelijke lening, omdat ik geloofde in een serieuze relatie. Ze weigerde in eerste instantie, maar in de ontmoeting daarop, waarin we de nacht samen doorbrachten,  vroeg ze mij net na het vrijen om hulp. Ze had dringend 5000 euro nodig, het liefst contant omdat haar ex nog inzage had in de bankrekening.

Tijdens ons eerste weekend naar Antwerpen gaf ik haar het geld en ze beloofde dat op korte termijn terug te geven. Ze had haar laptop bij zich en liet mij enthousiast een bank zien die ze graag wilde kopen. Betalen met Ideal kon zij door de omstandigheden niet en ik gaf haar in goed vertrouwen het nummer van mijn creditcard.

Het weekend was fijn en romantisch, maar bij terugkomst hoorde ik niets meer van haar. Haar mobiele nummer bleek afgesloten en ik wachtte bezorgd op een teken van leven. Een maand later ontving ik het afschrift van mijn creditcard en mijn complete limiet an 15.000 euro was opgegaan aan diverse bestellingen.

Ik schaamde mij om aangifte te doen want hoe dom kan je eigenlijk zijn… dat het geld weg is vind ik niet eens het ergste maar ik voel mij tot op het bot verraden."

Kwetsbaarheid

Het is één van de velen voorbeelden. Verhalen waarvan wij als lezers denken: 'Hoe stom kan iemand zijn?’ Maar de oorzaak is niet een gebrek aan intelligentie maar kwetsbaarheid, een goed hart en een diep verlangen naar een nieuwe partner. 

Bij oudere daters gaan deze verhalen vaak- en veel over geld. Bij jongere daters gaat het over wakker worden in een hotel na een romantische nacht en erachter komen dat je iPhone en portemonnee is verdwenen. 

Verwoestende werking

Daten is dus zeker niet zonder gevaar. Het betreft zowel materiële als emotionele oplichting: 'Schat, weet je hoe heerlijk het is om jou te ontmoeten? Waar ben je al die jaren geweest? Zullen we samen oud gaan worden?’ Als achteraf blijkt dat deze zinnen ongemeend zijn geweest, laten ze een verwoestende werking achter. 

Keurmerk voor daten

Nederlandse datingsites lanceren, als antwoord op deze trieste verhalen, een keurmerk voor daten. Maar ik vraag mij serieus af of dit enige bescherming gaat geven, want een neoprofiel is zo aangemaakt, niet te controleren, en je kan moeiteloos invoeren dat je de sjah van Perzië bent. 

Daten voor een verblijfsvergunning

Feit blijft dat de diverse datingsites ongewild, naast de zoektocht naar een nieuwe liefde, een platform bieden voor mensen die op zoek zijn naar een verblijfsvergunning, geldleningen, buitenechtelijke avontuurtjes of one night stands.

Het zou eerder helpen als datingsites duidelijk regels afgeven over de praktijk van daten. En de eerste regel zou als volgt moeten zijn: Nooit, maar dan ook nooit, een eerste ontmoeting in je eigen huis.

Want het verhaal van Marjan is schrijnend: "Hij arriveerde met bloemen en een fles wijn. Hij vroeg mij waar de opener was, schonk de glazen in en ik kreeg een warme omhelzing die ik al jaren had gemist. De avond was uitermate gezellig en hij vroeg of hij mocht blijven slapen omdat hij teveel had gedronken. Ik vertelde hem dat dat kon, maar dat ik de avond daarop nachtdienst had.

Twee dagen later was mijn complete huis leeggehaald en miste ik de reservesleutels van mijn huis en auto die in de besteklade lagen naast de wijnopener..."  

Lees alle blogs van Patty's hand hier: Hoe date ik het ook alweer?

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!