Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Renee gebruikte dagelijks GHB
Foto: Matty van Wijnbergen
In het nieuws

Renee (33) gebruikte
dagelijks zelfgemaakte GHB

journaliste

Eline Doldersum

T

Tygo Gernandt (44) presenteert voor de EO een vierdelige serie over het gebruik van GHB. In Tygo in de GHB legt hij bloot hoe steeds meer Brabantse jongeren aan deze drug onderdoor gaan. Ook Renee Kelder (33) gebruikte ruim zes jaar GHB. Dat werd haar bijna fataal. In verband met de actualiteit plaatsen we nogmaals het interview dat we twee jaar geleden plaatsten op VROUW.nl.

'Een G'tje nemen' was voor Renee de normaalste zaak van de wereld. Van haar negentiende tot haar vijfentwintigste was ze verslaafd aan GHB. "Het eerste wat ik deed als ik 's ochtends uit bed stapte, was een buisje nemen en dat ging daarna eigenlijk de hele dag door. Alles draaide om GHB.

Renee 2.0

Na het gebruik van GHB voelde ik me euforisch. Al mijn zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik werd ontspannen, zelfverzekerd en super sociaal. Een soort Renee 2.0. Het gebruik van GHB was hemels en juist dat maakt het zo verslavend. Want wie wil er nou niet zo ontspannen door het leven gaan?

Het gevaarlijke is echter dat je heel snel in een vicieuze cirkel belandt. Op het moment dat ik me slecht of onzeker voelde, nam ik een buisje en dan was alles in een mum van tijd weer goed. Deze cirkel is echter heel moeilijk te doorbreken, want op het moment dat je er mee wilt stoppen, is het vaak al te laat en ben je verslaafd."

Gootsteenontstopper

Haar verslaving beheerste zes jaar lang haar leven. "Vrijwel dagelijks nam ik minimaal tien buisjes gevuld met GHB. Soms zat er nog geen uur tussen twee buisjes. Ik was er heilig van overtuigd dat ik zonder GHB niet goed zou functioneren. Ik moest en zou gebruiken. Elke dag weer." 

Voor haar dagelijkse dosis drugs hoefde Renee de deur niet uit. Ze maakte het gewoon zelf, in haar eigen keuken, met gootsteenontstopper, velgenreiniger en gedestilleerd water.

Narcose

"Eerst kochten mijn ex en ik het van een bevriend stel, maar dat was zo duur dat we besloten het zelf te maken. Zeker niet makkelijk omdat er in die tijd, 2004, nergens een recept te vinden was. We experimenteerden maar wat.

Dat is tegenwoordig wel anders. Jongeren hoeven YouTube maar te openen of de instructievideo's vliegen je om de horen. Gevaarlijk, omdat GHB heel moeilijk te doseren is. Eén druppeltje te veel en de kans bestaat dat je jezelf - per ongeluk - overdoseert én out gaat. Out gaan kun je vergelijken met het effect van een narcose. Levensgevaarlijk omdat je hart of ademhaling ermee kan stoppen."

Wonder

Iets wat ook Renee ondervond. "Ik ging vrijwel dagelijks out, maar had nooit het idee dat het gevaarlijk was. Pas op het moment dat een arts mij vertelde dat het een wonder was dat ik nog leefde, drong het tot mij door. Elke keer als ik out ging, liep ik het risico om nooit meer wakker te worden. Bizar!

Dat heb ik mij nooit gerealiseerd. Ik denk dat heel veel jongeren zich dat niet realiseren. Vooral omdat out gaan er heel onschuldig uitziet. Het lijkt alsof iemand in slaap valt om vervolgens niet veel later - zonder klachten - weer te ontwaken. Maar zo'n slaapje kan je dood worden..."

Ontsnappingsmiddel

Dat jongeren steeds vaker GHB gebruiken (anno 2016, red.), vindt Renee niet vreemd. "Jongeren moeten tegenwoordig zoveel ballen in de lucht houden; ze moeten studeren, een goede baan vinden, het altijd gezellig hebben op social media... GHB lijkt dan een ideaal ontspanningsmiddel om die druk te ontvluchten. Het is goedkoop, makkelijk zelf te maken en de buitenwereld merkt er niets van.

Het probleem is alleen dat dit Hallelujah-verhaal vaak de overhand heeft, maar het verhaal over de bijwerkingen en gevaren die kleven aan GHB-gebruik niet worden verteld. Ik juich de plannen van het kabinet om juist ook deze risico's te belichten dan ook zéker toe!"

Junkie

Een GHB-verslaving is heel makkelijk verborgen te houden, maar toch laten gebruikers volgens Renee vaak wel steken vallen. "Vermoed je dat jouw kind drugs gebruikt, let dan op kleine signalen. Zo nam ik bijvoorbeeld zelf heel vaak de telefoon niet op omdat ik dan onder invloed was, had ik weinig contact met mijn familie en zonderde ik mezelf heel erg af."

Renee adviseert ouders om ze op de gevaren te wijzen. Zelf doet ze dit ook in haar boek Parttime junkie en aan de hand van lezingen op middelbare scholen. "Ik ben blij dat ik op deze manier iets positiefs kan doen met mijn verslavingsverleden, want wie kan jongeren nou beter vertellen hoe de donkere kant van het gebruik van GBH eruitziet, dan ik?"

Jij op VROUW.nl

Gebruikt jouw kind GHB en wil je (anoniem) je ervaring delen?

Dan kan dat hier...

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!