Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: 123RF
In het nieuws

Per week doen 24 vrouwen
aangifte van verkrachting

Redactie VROUW

H

Het is een bedroevend actueel onderwerp: verkrachting. Per week doen 24 vrouwen in Nederland aangifte. Slechts een fractie van het werkelijke aantal, want de meeste slachtoffers zwijgen. Wij spraken 24 moedige vrouwen die het taboe willen doorbreken. 

Maude (20) werd verkracht door haar leraar

“Op de middelbare school kreeg ik hem als leraar. Ik zat vooraan in de klas en merkte dat hij veel naar me keek; ik was duidelijk zijn lievelingetje. Op klassenreis haalde hij me met een smoes uit de slaapzaal en ik wil niet in detail treden over de nacht die volgde, maar ‘het’ gebeurde drie keer. De rest van de reis was een hel. Op school ging het verder, drie jaar lang: ik was vaak in zijn lokaal en daar is werkelijk álles gebeurd. Ik ben zelfs twee keer zwanger van hem geweest en heb uiteindelijk aangifte gedaan. Het onderzoek loopt nog.”

Rosa Hope (29) werd als kind misbruikt door haar beide ouders

“Jarenlang ben ik door zowel mijn vader en moeder verkracht. Soms deden ze het samen, soms apart. Ook mijn zusjes en broertje waren niet veilig. Ik weet nog dat ik een keer tegen mijn vader riep: ‘Neem mij maar’, om mijn zusje te beschermen. Niet dat het hielp… Door de diagnose DIS* denk ik dat het misbruik vroeg is begonnen, want dat treedt op als er voor je vijfde erge dingen met je zijn gebeurd. Maar ik krijg veel niet helder. Het is ingewikkeld, want er waren thuis ook leuke momenten. Onze omgeving had niets in de gaten.”

*: Dissociatieve identiteitsstoornis, oftewel het ontwikkelen van meerdere persoonlijkheden die vaak elkaars verleden niet kennen.

Rosalinda (52) werd misbruikt door haar oom

“Ik was een jaar of acht toen het begon: mijn oom was de jongste broer van mijn vader en enkele jaren ouder dan ik. Hij bracht pornoboekjes mee en ‘oefende’ op mij. Toen ik hem twee jaar geleden confronteerde, zei hij dat ik het ook leuk leek te vinden. Dat was zeker niet zo. Ik mocht het niet aan mijn ouders vertellen en heb me altijd schuldig gevoeld. Vijf jaar geleden kreeg ik veel klachten en nadat ik therapie zocht, kwam alles boven. Jarenlang had ik vol schaamte rondgelopen. Inmiddels ontkent mijn oom dat het gebeurd is. Mijn familie weet van niets.”

Brechtje (37) werd misbruikt op het blindeninternaat

“Ik ben vanaf mijn geboorte blind. Omdat er geen school voor blinden en slechtzienden bij ons in de buurt was, verbleef ik op internaat. Daar ben ik misbruikt door een groepsleidster: in het kader van ‘biologieles’ liet zij jongens dingen met mij uitproberen. Wat ik wilde was totaal niet van belang. Ik heb toen niets gezegd. Tegen wie had ik iets moeten zeggen? En dit deden mensen als ze van elkaar hielden. Ik besloot toen dat ik nóóit meer wilde dat iemand van me hield. Daar ben ik later wel op teruggekomen. Op dit moment gaat het redelijk met me, de ene dag beter dan de andere.”

VROUW sprak met 24 moedige vrouwen. De overige twintig verhalen zijn gepubliceerd in VROUW magazine.


En, wat vind jij? Laat je horen!